1515

Miljöpartiets ledning vill utreda namnbyte

Flera medlemmar vill att Miljöpartiet de gröna bara ska heta De gröna.

Nu vill Miljöpartiets ledning utreda ett namnbyte för partiet, det rapporterar Sveriges Radio.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Inför Miljöpartiets kongress i maj vill flera medlemmar stryka ”Miljöpartiet”, för att istället bara heta ”De Gröna”. Förhoppningen är att det skulle signalera att partiet inte bara är ett enfrågeparti samt att det skulle harmonisera bättre med systerpartierna runt om i Europa.

EU-parlamentarikern Jakop Dalunde är en av de som drivit på för ett namnbyte.

”Jag tycker att det nu är utmärkt att vi nu tar första steget mot att göra ett namnbyte, som kommer att bidra till att det blir lättare för oss att uppfattas, inte som ett enfrågeparti, utan ett grönt parti, med bred ideologisk grund med sakpolitik på alla politikområden”, säger han till SR.

Frågan har varit uppe tidigare, men alltid röstats ned. Men nu föreslår partistyrelsen alltså att frågan ska utredas, utredningen ska vara färdig inom ett år. Men flera är skeptiska till förslaget.

”För mig signalerar ett namnbyte en osäkerhet om identitet. Folkpartiet Liberalerna, gamla och nya Moderaterna och så vidare, och jag tror att möjligheten att nå fram som ett Miljöparti är större än någonsin”, säger Karin Svensson Smith, miljöpartistiskt kommunalråd i Lund.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?