Hoppa till innehållet

Annons

Miljöpartiet vill ha 50 miljarder till klimatet

Miljöpartiet attackerar oppositionen och SD för att sakna en politik som minskar utsläppen. Partiet vill lägga 50 miljarder kronor de kommande åren på klimatsatsningar.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Miljöpartiet är hårt pressat i opinionen och vill gärna vända valrörelsens fokus mot klimatet där partiet har högt förtroende i väljarnas ögon.

”Det är inte klimatpolitik man tänkt diskutera”, säger språkröret Gustav Fridolin.

”Spelreglerna för den här valrörelsen måste ändras.”

I sitt valmanifest lyfte Miljöpartiet fram klimatsatsningar som upprustning av tåg och fler laddstationer för elbilar. På fredagen presenterade partiet en summering av vad åtgärderna beräknas kosta, prislappen landar på 50 miljarder kronor. 

”Det är nya investeringar, utöver de som redan presenterats i lagda budgetar”, säger Gustav Fridolin.

Partiet vill prioritera fem områden. Det första är att Sverige ska sluta med fossila drivmedel 2030. Andra punkter är att Sverige ska 100 procent förnybar el, stöd till omställning av industrin och gröna städer med nya cykelbanor. Det sista området handlar om en levande landsbygd med sänkta arbetsgivaravgifter i glesbygd och en bonus för miljöbilsägare i glesbygd.

Språkrören ser inga problem med att finansiera sina reformer.

”Det här ryms inom reformutrymmet, vi har en god ekonomi”, säger Isabella Lövin.

Samtidigt som de lanserade sin investeringsplan gick Miljöpartiets företrädare till hård attack mot de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna och anklagade motståndarna för att stå rådlösa extremsommaren 2018 där det slagits värmerekord på löpande band i hela världen.

”Det är plågsamt att se att vissa partier är helt oförberedda för den här situationen och saknar politik för att minska utsläppen och ta den här situationen på allvar”, säger Isabella Lövin.

Hennes kollega Gustav Fridolin noterar att Kristdemokraterna inte nämner miljöfrågorna i sitt valmanifest som presenterades på torsdagen. Han hävdar också att de borgerliga partier och Sverigedemokraterna vill göra besparingar på miljöbudgeten.

”Vi ser att oppositionspartierna främst ser klimatet som något man kan spara pengar på, utan att ha egna förslag för hur man ska minska utsläppen”, tillägger Isabella Lövin.

Språkrörens kritik får mothugg av Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet.

”Miljöpartiet vill väl men är tyvärr besatta av hur mycket pengar de gör av med. Men det är inte hur många kronor och ören man kan spendera utan hur mycket utsläppen minskar som betyder något för klimatet”, kommenterar han MP:s utspel. 

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera