1515

Miljöpartiet säger nej till Preems utbyggnad

Miljöpartiet säger nej till Preems planerade utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lysekil, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

”Den är så klimatskadlig att den hotar våra klimatmål”, säger partiets klimatpolitiske talesperson Lorentz Tovatt.

Preems raffinaderi i Lysekil.
Preems raffinaderi i Lysekil.Foto:Thomas Johansson/TT

Mark- och miljööverdomstolen gav i juni tummen upp för Preems omdiskuterade utbyggnadsplaner. Ärendet gick då till regeringen, som under hösten ska fatta slutgiltigt beslut i frågan.

”Det viktiga nu är att regeringen på något sätt stoppar den här utbyggnaden, därför att den är så klimatskadlig att den hotar våra klimatmål och vårt gemensamma klimatarbete”, säger Lorentz Tovatt (MP), klimatpolitisk talesperson, till radion.

Utbyggnadsplanerna har fått hård kritik från miljörörelsen, bland annat på grund av att koldioxidutsläppen från raffinaderiet skulle öka med en miljon ton per år och Naturvårdsverket har i tidigare uttalanden rekommenderat att ett eventuellt tillstånd bör tidsbegränsas.

Preems vd Petter Holland sade i samband med beslutet i juni att företagets ambition är att bli klimatneutralt till 2045, och att det inte bara var ett löfte utan en nödvändighet för att bolaget ska överleva.

Lorentz Tovatt vill inte nu uppge om hans parti kan sitta kvar i en regering som beslutar att tillåta utbyggnaden.

”Det här är ju inte bara en fråga om Miljöpartiet, utan tvärtom. Både riksdagen och regeringen har sagt att vi ska nå våra klimatmål, vi ska ha ett gemensamt klimatarbete för att möta klimatkrisen. Och det är det som nu hotas genom den här utbyggnaden”, säger han till Ekot.

Socialdemokraterna vill inte kommentera Miljöpartiets ställningstagande.

”Vi, och Hanna Westerén som är vår klimatpolitiska talesperson, avböjer att kommentera eftersom att frågan just nu bereds i regeringskansliet”, säger Emma Cederstrand, pressekreterare vid Socialdemokraterna.

TT: Vet ni när ni kommer att kunna säga något?
”Nej, det går tyvärr inte att säga eftersom vi inte vet när den här frågan kommer att vara klar”, säger Emma Cederstrand.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?