1515

Miljöpartiet lämnar regeringen – vägrar regera på högerbudget

Centerpartiets besked var droppen för Miljöpartiet, som nu ger beskedet att man lämnar regeringen.
”Vi är både överraskade och upprörda över Centerpartiets agerande”, säger språkröret Per Bolund.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi.Foto:Cornelia Jönsson

Strax efter att regeringens budget röstats ned till förmån för budgetalternativet från M, KD och SD med röstsiffrorna 154-143 kom nästa kalldusch för den nya statsministern Magdalena Andersson (S): Miljöpartiet lämnar regeringen på slutrakan av den andra mandatperioden. 

”Nu har riksdagen röstat fram den första budgeten som har förhandlats fram med ett högerextremt parti. Det är något vi djupt beklagar”, säger den avgående miljö- och klimatministern Per Bolund.

Regeringen har suttit i hårda förhandlingar om strandskydd och skog med Centern, dels har regeringen tryfferat budgeten med Centerreformer på 13 miljarder kronor. Konsekvensen av att oppositionens budget gick vinnande ur striden är dessutom att drivmedelsskatten sänks, en oerhört smärtsam konsekvens för partiet. 

”Vi är både överraskade och upprörda över Centerpartiets agerande”, säger Per Bolund.

Svåra förhandlingar om strandskydd och skog bidrog till den miljöpartistiska ilskan - och beslutet.

”Vi har levererat på allt som har krävts av Centerpartiet”, säger Märta Stenevi.

”Vi har en viktig uppgift i svensk politik, men den är inte att genomföra den politik som Jimmie Åkesson står bakom”, säger Märta Stenevi vidare.

Per Bolund är stolt över sitt partis roll i svensk politik under fyrtio års tid.

”Steg för steg har vi kunnat genomföra politik för att minska utsläppen, men också minska klyftorna i vårt samhälle”, säger han.

Enligt Märta Stenevi passerades en gräns när Centerpartiet bidrog till att en budget framförhandlad med Sverigedemokraterna vann i riksdagen.

”Vi måste kunna se våra väljare i ögonen”, säger hon.

Samtidigt utlovar partiet stöd för Magdalena Andersson i en ny statsministeromröstning.

”Vi är inte ute efter att skapa nytt politiskt kaos”, säger språkröret Märta Stenevi.

Beskedet innebär att regeringen går mot en mycket stor regeringsombildning. I dagens övergångsregering sitter inte mindre än fem MP-ministrar och ytterligare minst tre ministerposter måste besättas.

Att regeringen spricker innan den ens har tillträtt innebär det sannolikt att den statsministeromröstning som med minsta möjliga marginal utföll till Magdalena Anderssons fördel, måste göras om, enligt Konstitutionsutskottets ordförande Hans Ekström till TT.

Om Magdalena Andersson inte röstas igenom igen, är du då beredd att kliva fram som statsministerkandidat?
”Självklart är jag det. Finns det minsta parlamentariskt stöd för att bilda en bättre regering så kommer jag vara det”, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.


Innehåll från EKNAnnons

Från kris till succé – det blev vändningen för Icebug i USA

Icebugs CFO James Varkey.
Icebugs CFO James Varkey.

Svenska Icebug är en internationell succé. Men 2016 höll en offensiv USA-satsning på att få bolaget på fall. Så här tog grundarna hjälp av banken och EKN för att komma på fötter igen.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med exportfinansiering

Icebug grundades kring millennieskiftet av Eliza Törnqvist och hennes son David Ekelund. De hade läst i en Runner’s World-tidning om en ny dubbteknik som en kanadensisk uppfinnare hade tagit fram. De såg så mycket potential i idén att de jagade rätt på uppfinnaren och lyckades få tillstånd att använda tekniken till att göra en egen sko.

– Det är en så kallad dynamisk dubb. Dubben sitter inte helt fast utan förflyttar sig in och ut ur sulan beroende på underlaget. Man får därför inte en så stum känsla som andra dubbar kan ge, samtidigt som greppet är väldigt starkt, förklarar Icebugs CFO James Varkey.

Bolaget började exportera från dag ett – initialt till vintermarknader som Norden, Kanada och Schweiz. Men siktet var tidigt inställt på USA.

”Banken var inte så sugen på att ge oss kredit”

– Det är en ekonomiskt stark marknad och att de som lyckas där får ett fint proof of concept – det öppnar dörrar till andra marknader. Vi produktanpassade till och med vår storsäljare Metro just för att marknadsföra den i USA, och adderade funktionalitet som vi visste var viktig på den amerikanska marknaden.

Men den hårda satsningen på USA höll på att gå fel 2016, och som så ofta för satsande exportföretag var det kassaflödet som var problemet.

– Vår strategi att försöka springa på alla bollar blev ödesdiger – vi var alldeles för ofokuserade. Det slutade med att vi satt med mycket i lager och fick kassaflödesbekymmer. Och eftersom vi hade så mycket bundet kapital i USA var vår bank inte sugen på att ge oss krediten vi behövde för att hålla verksamheten rullande.

Lösningen blev ett samarbete mellan banken, EKN och Almi.

Fick rörelsekredit på 20 miljoner

– Banken tog kontakt med EKN och Almi, och tillsammans kunde de erbjuda oss en extra rörelsekredit på 20 miljoner kronor. Den krediten var nödvändig för att vi skulle kunna fortsätta producera våra skor och övriga produkter.

Efter det vände vinden för Icebug. I dag, fem år senare, finns bolaget på 20 marknader och USA är en riktig framgångssaga.

– Vi lade om vår strategi rejält och valde att kliva av affärer som innebar för höga kostnader. Dessutom riktade vi in oss på vissa delmarknader och har en bra process för hur vi investerar. Vi fördubblar faktiskt vår omsättning i USA i år. EKN var en väldigt trygg partner för oss genom allt detta och deras stöd var avgörande för oss.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med exportfinansiering

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?