Annons

Miljöpartiet lämnar regeringen – vägrar regera på högerbudget

Centerpartiets besked var droppen för Miljöpartiet, som nu ger beskedet att man lämnar regeringen.
”Vi är både överraskade och upprörda över Centerpartiets agerande”, säger språkröret Per Bolund.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi.Foto:Cornelia Jönsson

Strax efter att regeringens budget röstats ned till förmån för budgetalternativet från M, KD och SD med röstsiffrorna 154-143 kom nästa kalldusch för den nya statsministern Magdalena Andersson (S): Miljöpartiet lämnar regeringen på slutrakan av den andra mandatperioden. 

”Nu har riksdagen röstat fram den första budgeten som har förhandlats fram med ett högerextremt parti. Det är något vi djupt beklagar”, säger den avgående miljö- och klimatministern Per Bolund.

Regeringen har suttit i hårda förhandlingar om strandskydd och skog med Centern, dels har regeringen tryfferat budgeten med Centerreformer på 13 miljarder kronor. Konsekvensen av att oppositionens budget gick vinnande ur striden är dessutom att drivmedelsskatten sänks, en oerhört smärtsam konsekvens för partiet. 

”Vi är både överraskade och upprörda över Centerpartiets agerande”, säger Per Bolund.

Svåra förhandlingar om strandskydd och skog bidrog till den miljöpartistiska ilskan - och beslutet.

”Vi har levererat på allt som har krävts av Centerpartiet”, säger Märta Stenevi.

”Vi har en viktig uppgift i svensk politik, men den är inte att genomföra den politik som Jimmie Åkesson står bakom”, säger Märta Stenevi vidare.

Per Bolund är stolt över sitt partis roll i svensk politik under fyrtio års tid.

”Steg för steg har vi kunnat genomföra politik för att minska utsläppen, men också minska klyftorna i vårt samhälle”, säger han.

Enligt Märta Stenevi passerades en gräns när Centerpartiet bidrog till att en budget framförhandlad med Sverigedemokraterna vann i riksdagen.

”Vi måste kunna se våra väljare i ögonen”, säger hon.

Samtidigt utlovar partiet stöd för Magdalena Andersson i en ny statsministeromröstning.

”Vi är inte ute efter att skapa nytt politiskt kaos”, säger språkröret Märta Stenevi.

Beskedet innebär att regeringen går mot en mycket stor regeringsombildning. I dagens övergångsregering sitter inte mindre än fem MP-ministrar och ytterligare minst tre ministerposter måste besättas.

Att regeringen spricker innan den ens har tillträtt innebär det sannolikt att den statsministeromröstning som med minsta möjliga marginal utföll till Magdalena Anderssons fördel, måste göras om, enligt Konstitutionsutskottets ordförande Hans Ekström till TT.

Om Magdalena Andersson inte röstas igenom igen, är du då beredd att kliva fram som statsministerkandidat?
”Självklart är jag det. Finns det minsta parlamentariskt stöd för att bilda en bättre regering så kommer jag vara det”, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera