Annons

Miljöpartiet kräver EU-fokus på smittskydd

I ljuset av coronapandemin måste EU prioritera smittskyddsfrågorna inom sin utrikes- och säkerhetspolitik. Det kräver tre miljöpartistiska EU-parlamentariker och Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Alice Bah Kuhnke (MP) är en av EU-parlamentarikerna bakom uppmaningen.
Alice Bah Kuhnke (MP) är en av EU-parlamentarikerna bakom uppmaningen.Foto:Henrik Montgomery/TT

Parlamentarikerna Alice Bah Kuhnke, Jakop Dalunde och Pär Holmgren anser tillsammans med Olsen att smittskyddet måste tas på större allvar. Det bör bli en en huvudprioritering i unionen, anser undertecknarna, som bland annat pekar på att Bryssel måste sätta press på enskilda länder med brister i djurhållning och antibiotikaanvändning.

EU bör ställa tuffare krav på länderna och andra aktörer i frågorna vid förhandlingar om exempelvis frihandelsavtal, heter det i artikeln. Dessutom vill artikelförfattarna att Bryssel trycker på för att få till ett globalt juridiskt bindande avtal som hanterar smittskydd och antibiotikaresistens.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?