ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Miljöpartiets ledning vill utreda namnbyte

  • Foto: Janerik Henriksson/TT

Flera medlemmar vill att Miljöpartiet de gröna bara ska heta De gröna.

Nu vill Miljöpartiets ledning utreda ett namnbyte för partiet, det rapporterar Sveriges Radio.

Inför Miljöpartiets kongress i maj vill flera medlemmar stryka ”Miljöpartiet”, för att istället bara heta ”De Gröna”. Förhoppningen är att det skulle signalera att partiet inte bara är ett enfrågeparti samt att det skulle harmonisera bättre med systerpartierna runt om i Europa.

EU-parlamentarikern Jakop Dalunde är en av de som drivit på för ett namnbyte.

”Jag tycker att det nu är utmärkt att vi nu tar första steget mot att göra ett namnbyte, som kommer att bidra till att det blir lättare för oss att uppfattas, inte som ett enfrågeparti, utan ett grönt parti, med bred ideologisk grund med sakpolitik på alla politikområden”, säger han till SR.

Frågan har varit uppe tidigare, men alltid röstats ned. Men nu föreslår partistyrelsen alltså att frågan ska utredas, utredningen ska vara färdig inom ett år. Men flera är skeptiska till förslaget.

”För mig signalerar ett namnbyte en osäkerhet om identitet. Folkpartiet Liberalerna, gamla och nya Moderaterna och så vidare, och jag tror att möjligheten att nå fram som ett Miljöparti är större än någonsin”, säger Karin Svensson Smith, miljöpartistiskt kommunalråd i Lund.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer