1515
Annons

Miljöpartiet backar upp överenskommelsen

Miljöpartiets partistyrelse säger som väntat ja till förslaget till överenskommelse om samarbete med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna.

Språkrören vill dock inte offentliggöra hur många som röstade emot.

Foto:Claudio Bresciani/TT

Det meddelade språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin på en pressträff på förmiddagen för att berätta om partistyrelsens beslut.

"Partistyrelsen har nu med en mycket stark majoritet beslutat att MP ställer sig bakom överenskommelsen med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna om alla fyra partierna ställer sig bakom den”, säger Isabella Lövin.

Språkrören vill inte besvara frågor om hur många som röstade emot överenskommelsen, men redogör för bakgrunden till skepsisen.

"Det handlar om fördelningspolitiken och vissa sakfrågor på miljöområdet – skogen och strandskyddet och frågor som har varit uppe, och att vi ska fortsätta var ett starkt miljöparti. Men en stor majoritet har beslutat att vi står bakom det", säger Isabella Lövin.

De fyra partierna som ingår överenskommelsen har fyra olika politiska program, men delar "något större och bredare än enskilda partiprogram", enligt Gustav Fridolin.

”Vi är djupt förankrade i försvaret av demokratin, och inget av våra fyra partier är beredda att låta Sverige bli ytterligare ett av länderna där högerpopulister för visa vägen. Det är den mest rimliga lösningen", säger han.

Utbildningsminister Gustav Fridolin kommer dock inte att sitta i en ny S-MP-regering om den får möjlighet att tillträda.

”Våra prioriteringar under förhandlingarna har förstås varit helt avgörande både för förhandlingsresultatet och för beslutet som nu fattats. För oss har det varit helt avgörande att Sverige fortsätter göra framsteg på klimatområdet, och driver arbetet för ökad solidaritet", säger Isabella Lövin.

Språkröret säger att Moderaterna och Kristdemokraterna "gjorde en enormt stor nedskärning på miljö och klimatområdet i sin budget".

”Jag kallar det en miljöslakt, och man gick tillbaka på stora och avgörande investeringar som vi behöver göra för en klimatomställning i Sverige. Vi kommer nu kunna åtgärda detta genom att göra kraftiga ändringar. Hela 2 miljarder kommer att läggas på helt nödvändiga områden inom miljö och klimat", säger Isabella Lövin.

Senare i dag ska Liberalernas partiråd ta ställning till uppgörelsen.


Biden har skrivit under historisk vapenlag

USA:s president Joe Biden har nu skrivit under den nya vapenlag som bland annat innebär hårdare bakgrundskontroller.

”Det här kommer att rädda liv”, sade Biden när han med sin signatur godkände lagen.

Joe Biden kallar den nya lagen för en ”historisk bedrift”.
Joe Biden kallar den nya lagen för en ”historisk bedrift”.Foto:Pablo Martinez Monsivais

Lagen, en kompromiss, är den största regleringen av vapeninnehav som gjorts i USA på federal nivå på nästan 30 år, och Biden kallar den för en ”historisk bedrift”.

Initiativet kom efter de två uppmärksammade masskjutningarna i maj; Skolmassakern i Uvalde i Texas, där 19 barn och två vuxna sköts ihjäl, samt efter dådet i en matbutik i Buffalo, där tio svarta människor dödades. 

Biden säger att han har pratat med många anhöriga till flera masskjutningar i landet, och att han lyssnat på dem.

”Deras budskap till oss var: Gör något. Hur många gånger tvingades vi inte höra de orden, ”gör något, för Guds skull, gör något”. Och i dag har vi gjort det”, säger Biden.

”Jag vet att det finns mycket mer att göra och jag kommer aldrig att ge upp. Men det här är en oerhört stor dag.”

Presidenten fick lagen på sitt bord efter att först senaten och sedan, på midsommaraftonen, representanthuset röstat igenom den. I båda kamrarna röstade samtliga demokrater för lagen, medan bara ett drygt dussintal republikaner gjorde det i respektive omröstning. 

Huvudförslaget i den nya lagen är ett krav på hårdare bakgrundskontroller av personer som är upp till 21 år vid köp av skjutvapen. Man har också enats om att ge 11 miljarder dollar i en satsning mot psykisk ohälsa och ytterligare två miljarder dollar för att öka säkerheten i skolorna.

Dessutom skärps lagen för den som dömts för våld i nära relationer och som vill köpa vapen. Enligt federal lag är det förbjudet att sälja vapen till personer som dömts för denna typ av brott. Men i dagsläget gäller detta endast fall som involverar våld mot en person man gift sig med, bott ihop med eller barn tillsammans med.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?