ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Miljöpartiet backar upp överenskommelsen

  • Foto: Claudio Bresciani/TT

Miljöpartiets partistyrelse säger som väntat ja till förslaget till överenskommelse om samarbete med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna.

Språkrören vill dock inte offentliggöra hur många som röstade emot.

Det meddelade språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin på en pressträff på förmiddagen för att berätta om partistyrelsens beslut.

"Partistyrelsen har nu med en mycket stark majoritet beslutat att MP ställer sig bakom överenskommelsen med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna om alla fyra partierna ställer sig bakom den”, säger Isabella Lövin.

Språkrören vill inte besvara frågor om hur många som röstade emot överenskommelsen, men redogör för bakgrunden till skepsisen.

"Det handlar om fördelningspolitiken och vissa sakfrågor på miljöområdet – skogen och strandskyddet och frågor som har varit uppe, och att vi ska fortsätta var ett starkt miljöparti. Men en stor majoritet har beslutat att vi står bakom det", säger Isabella Lövin.

De fyra partierna som ingår överenskommelsen har fyra olika politiska program, men delar "något större och bredare än enskilda partiprogram", enligt Gustav Fridolin.

”Vi är djupt förankrade i försvaret av demokratin, och inget av våra fyra partier är beredda att låta Sverige bli ytterligare ett av länderna där högerpopulister för visa vägen. Det är den mest rimliga lösningen", säger han.

Utbildningsminister Gustav Fridolin kommer dock inte att sitta i en ny S-MP-regering om den får möjlighet att tillträda.

”Våra prioriteringar under förhandlingarna har förstås varit helt avgörande både för förhandlingsresultatet och för beslutet som nu fattats. För oss har det varit helt avgörande att Sverige fortsätter göra framsteg på klimatområdet, och driver arbetet för ökad solidaritet", säger Isabella Lövin.

Språkröret säger att Moderaterna och Kristdemokraterna "gjorde en enormt stor nedskärning på miljö och klimatområdet i sin budget".

”Jag kallar det en miljöslakt, och man gick tillbaka på stora och avgörande investeringar som vi behöver göra för en klimatomställning i Sverige. Vi kommer nu kunna åtgärda detta genom att göra kraftiga ändringar. Hela 2 miljarder kommer att läggas på helt nödvändiga områden inom miljö och klimat", säger Isabella Lövin.

Senare i dag ska Liberalernas partiråd ta ställning till uppgörelsen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies