ANNONS:
Till Di.se
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
ANNONS

Miljonskadestånd i designhärvan

  • Lennart Nyberg. Foto: Jack Mikrut

Ink Club-miljonären Lennart Nyberg döms till 1,5 år i fängelse för brott mot upphovsrättslagen och varumärkesintrång i den stora designhärvan.

Patent- och marknadsdomstolen i Stockholms tingsrätt dömde på torsdagen Lennart Nyberg för brott mot upphovsrättslagen och varumärkesintrång.

Bolaget Designers revolt, som Lennart Nyberg grundat, har via nätet sålt kopior av designmöbler och lampor, bland annat Arne Jacobsens fåtölj Ägget och Poul Henningsens PH-lampa.

Lennart Nyberg döms till 1,5 års fängelse. Tillsammans med tre andra dömda ska han betala ersättning på närmare 27 miljoner kronor till åtta olika designföretag. De målsägande hade yrkat på ersättning på cirka 62 miljoner kronor.

Dessutom ska bolaget betala drygt 15 miljoner kronor och Lennart Nyberg själv 7 miljoner kronor till staten, som förverkat utbyte av brott och företagsbot.

Det största skadeståndet, 10,9 miljoner kronor, går till Louis Poulsen Lighting A/S . Fritz Hansen A/S

 får skadestånd på 8,6 miljoner kronor.

Även en annan åtalad döms till 1,5 år i fängelse för brott mot upphovsrättslagen och varumärkesintrång.

Två andra åtalade döms för brott mot upphovsrättslagen respektive för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. De får villkorliga domar.

Lennart Nyberg har hela tiden varit öppen med att Designers revolt säljer kopior. Han har hävdat att det varit lagligt därför att bolaget varit registrerat i Storbritannien, där tidsperioden för upphovsrätt för design är kortare än i Sverige.

”Sammanfattningsvis har sålunda visserligen Designer revolts administration skötts av ILS på Isle of Man, men all faktisk hantering har skett i Sverige. Bolaget får därför anses ha haft sin huvudsakliga verksamhet här”, slår Stockholms tingsrätt fast i domen.

Få loss pengar. Jämför factoringtjänster här (extern tjänst)

Utfallet var överraskande för Lennart Nybergs del meddelar hans advokat Hans Strandberg.
 
Han har nu fått instruktion om att överklaga domen till Patent- och marknadsöverdomstolen.

”Vi ska naturligtvis analysera domen noggrant, men den innehåller vissa avgörande bitar som vi anser att man bör låta en högre instans pröva”, säger Hans Strandberg och fortsätter:
 
"Det handlar dels om att man anser att brottet är begånget i Sverige, när det handlar om en verksamhet som bedrivs i England. Dessutom för rätten ett långt resonemang om huruvida Lennart Nyberg gjort tillräckligt för att förvissa sig om att han gjort rätt och det underkände man också.

David Johnsson, vd för Trä- och möbelföretagen, säger att domen verkar väldigt tillfredsställande.

”Det är viktigt att tingsrätten slår fast att det här är kriminell verksamhet och att det inte är okej att parasitera på andras utvecklingsarbete”, säger David Johnsson.

Domen har stort signalvärde, säger Martin Berger, områdesjurist på Patent- och registreringsverket (PRV).

"Traditionellt har det inte dömts ut så höga skadestånd i upphovsrättsliga och varumärkesrättsliga mål, men här har vi en väldig storskalighet. Verksamheten har bedrivits affärsmässigt och då kan det påverka samhällsekonomin."

Han säger att domen liknar Pirate Bay-domen med samma nivå på skadestånden och straffen. 

"Även EU-domstolen har fastslagit att man inte ska kunna kringgå skyddet i ett land genom att använda sig av ett mellanland", säger Martin Berger.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies