1515
Annons

Miljonsatsning ska minska utsläpp

Naturvårdsverket höjer anslaget för klimatinvesteringar från 600 till 700 miljoner kronor per år. Investeringarna ska bidra till att minska Sveriges utsläpp av växthusgaser.

Regeringen har redan höjt anslaget i statsbudgeten en gång; från 125 miljoner per år till 600. Beslutet som väntas komma i dag innebär att anslaget höjs med ytterligare 100 miljoner till totalt 700 miljoner per år.

Pengarna som regeringen nu investerar i ska fördelas på specifika projekt beviljade utifrån Naturvårdsverkets klimatåtgärder. Tanken är att pengarna ska fungera som ett stöd för den kommun, region eller det företag som har ett redan delfinansierat projekt, förklarar klimatminister Isabella Lövin (MP).

Man får som högst 50 procent delfinansierat av oss. Sedan skjuter den som har fått det här stödet till minst lika mycket pengar. Kön är lång på att få tillgång till pengarna.

Med delfinansieringen inkluderad, landar den sammanslagna investeringen på ungefär 1,4 miljarder.

Regeringen motiverar den väntade höjningen som ett sätt att skynda på minskningen av växthusgasutsläppen. Målet är att minska Sveriges utsläpp av växthusgaser med 442 000 ton per år.

Vi har inte en dag att förlora. Regeringen har för avsikt att visa resten av världen att det är möjligt att göra det här, främst genom klimatsmarta tekniska lösningar, säger Isabella Lövin.

Om det blir som regeringen hoppas på kommer investeringarna att resultera i en rad konkreta klimatåtgärder; närmare 5 000 laddpunkter för elbilar, olika biogasprojekt och destruktionsanläggningar för lustgas på sjukhus för att nämna några.

Regeringens satsning på klimatsmarta åtgärder kommer inte i närheten av något förslag från oppositionen. Ett argument från bland annat Moderaterna har varit att åtgärderna inte är kostnadseffektiva nog.

Vi kan inte ta ansvar för klimatförändringarna genom att köpa billiga utsläppsminskningar i u-länder utan att göra något på hemmaplan, säger Isabella Lövin.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?