Miljonkostnad för Coop när tidigare vd:n petades

Det blev dubbelt så dyrt för Coop än vad som var känt sedan tidigare att sparka vd:n Sonat Burman-Olsson, som avgick i augusti förra året. Det rapporterar branschtidningen Market

Foto:Joey Abrait

Ersättningen för Sonat Burman-Olsson blev utöver lön, över 23 miljoner kronor, som Market var först med att skriva. Totalt betalade Coop ut 31.145.000 kronor till den tidigare vd:n 2017.  Grundlönen bestod av drygt 7,7 miljoner kronor, avgångsvederlaget var drygt 11 miljoner kronor och gratifikation var 12,3 miljoner kronor. 

”Sonat Burman-Olsson har fått lön och avgångsvederlag enligt avtal. Dessutom en gratifikation för att hon under sin tid som vd vände Coops mångåriga förlust till vinst”, säger Tommy Ohlström, styrelseordförande i Coop Sverige och KF. 

Det var absolut nödvändigt att Coops siffror vände, säger han. 

”Det var det uppdrag som Sonat Burman-Olsson fick och som hon också lyckades med. För att få den leveransen av en vd måste vi erbjuda marknadsmässiga villkor och det var det vi gjorde.”

”Medlemmarna tycker antagligen att det är väldigt mycket pengar, vilket det är”, säger han till Market. 

Efterträdaren Magnus Johansson får en betydligt lägre lön på 4,8 miljoner kronor, jämför med grundlönen på 11 miljoner kronor som Sonat Burman-Olsson betalades, enligt Market. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?