1515

Miljonjakt efter avsatte presidenten i Sudan

Sudan söker finna de enorma ekonomiska tillgångar som den avsatte presidenten Omar al-Bashir tros ha gömt undan. Myndigheter säger sig ha spårat miljardvärden i fastigheter, men tror att det blir svårt att spåra andra tillgångar som undanförts.

”De första beräkningarna visar att fastigheter och områden som ägdes av den förra regimen har värden på mellan 3,5 och 4 miljarder dollar, motsvarande upp emot 38 miljarder kronor”, säger Salah Manaa som representerar den kommitté som utreder den avsatta regimens ekonomiska förehavanden.

”Men det är bara toppen på ett isberg, om man ser till de totala tillgångar som olagligt ackumulerades av den forna regimen under Bashirs ledning.”

Den auktoritäre presidenten höll landet i ett järngrepp i 30 år innan militären vände honom ryggen i april i fjol och avsatte honom, efter omfattande folkliga protester. Omar al-Bashir sitter fängslad i Khartums Koberfängelse.

Antikorruptionskommittén inledde sitt arbete i december, och rapporterar till den nuvarande regimen som består av både militär och civila.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?