Annons

Miljonintäkter för Airbnb-värdar under krisen – ”helt fullbokat”

Nästan 40 miljoner kronor – så mycket tjänade svenska Airbnb-värdar i juni. Under pandemin har intresset för att hyra stugor bland svenskar skjutit i höjden, och störst är ökningen i Västernorrland.

”Det har varit en hektisk sommar”, säger Airbnb-värden Lillemor Bylund.

Foto:Lars Johansson

Den röda stugan med vita knutar ligger mitt i skogen, med barrträd och betande får som enda grannar. Den här sommaren har den varit mer välbesökt än någonsin.

Kanske är det just det ensliga läget som lockar, tror ägaren Lillemor Bylund, som hyr ut stugan via tjänsten Airbnb.

”Trots att vi har en helt full kalender så ringer folk och frågar om de får komma ändå. Jag hör av andra som hyr här i området att de också har helt fullbokat, vad man än hyr ut så är efterfrågan jättestor”, säger hon.

Lillemor Bylund hyr ut två stugor i Kramfors kommun i Västernorrland, och hon är inte ensam om att se en ökad efterfrågan. Airbnb-värdar i länet mer än fördubblade intäkterna i juni, med en ökning av inhemska bokningar på 115 procent jämfört med samma period förra året. Även resten av Sverige fick ett uppsving med 25 procent – med intäkter från inhemska bokningar som totalt uppgick till 4,5 miljoner dollar, strax över 39,2 miljoner kronor.

Även Gävleborgs län och Örebro län har ökat mycket, med 110 respektive 105 procent. Något som kan tyda på en ökad trend för att besöka områden som traditionellt inte legat i topp, enligt Airbnb.

Att det är svenskarna själva som har hittat ut i landet märker även Lillemor Bylund.

”I vanliga fall har vi mycket utländska gäster, men i år har vi i princip bara haft svenskar. Snart kommer vår första utländska gäst för hela sommaren”, berättar hon.

Säsongen är dessutom längre i år än i fjol. Lillemor Bylund har fått bokningar såväl i september och oktober som under jul och nyår. Redan nu börjar bokningarna för nästa sommar trilla in.

”Jag tror att det är början på ett uppsving för att semestra i Sverige bland svenskar, man har fått upp ögonen för det och nu kommer det att hålla i sig.”

Samtidigt har arbetsbördan varit större för Lillemor Bylund i år. Osäkerheten kring pandemin har inneburit fler frågor, av- och ombokningar och kontakt med kunderna. Hon sammanfattar det som en ”hektisk sommar, men också rolig”.

TT: Varför tror du att just Västernorrland är så populärt?
”Vi får mycket draghjälp från Höga Kusten med sin fantastiska natur. Man behöver inte heller trängas med andra, det blir ett säkerhetsavstånd under coronan.”

”Det finns en stor potential i det här för glesbygden, hade vi kunnat fylla alla tomma stugor med turister hade det varit jättebra. Gästnätter leder till restaurangbesök och ger en skjuts till andra verksamheter. Det är otroligt viktigt för oss.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?