Annons

Miljoner drabbas när extremtorka släcker elnät

Delar av den i Kalifornien dominerande energiaktören Pacific Gas & Electric har påbörjat nedsläckning av elnät. Åtgärden görs för att förhindra att nya bränder uppstår av gnistbildning i det illa underhållna kraftnätet.

Extrem torka och hög brandrisk har lett till att 800.000 invånare i San Francisco-regionen i Kalifornien står utan el på onsdagen sedan kraftnätet släckts av PG&E, skriver PG&E. Släckningen kommer i förlängningen troligtvis att påverka miljontals abonnenter. Totalt förses 16 miljoner med energi från bolaget.

Manövern sker för att undvika en repetition av de omfattande bränder som härjade Kalifornien under 2017 och 2018, då hundratals människor omkom i flera samhällen som i vissa fall utplånades av de förödande skogsbränderna. PG&E är nu mitt uppe i en så kallad kapitel 11-rekonstruktion sedan det framkommit att flera av bränderna varit orsakade av gnistbildning i eftersatta elnät.

”Det ser ut att bli en av de svåraste perioderna med torra vindar i vårt territorium på flera år. När väderläget förändras kan det ta flera dagar innan inspektioner är genomförda och elen är helt återställd”, sade Michael Lewis, PG&E:s affärsområdeschef för elnätsverksamheten. 

Åtgärden är den största någonsin för att förhindra skogsbränder, enligt Bloomberg. 

Förra höstens bränder i Kalifornien var de dödligaste i modern tid. 

Kostnaden för PG&E beräknas landa på omkring 30 miljarder dollar, då endast för skadeståndsdelen.

Bolaget har nämligen försatts i ett juridiska trångmål som är tämligen unikt för Kalifornien, där energinätsbolag kan hållas ansvariga för bränder som orsakats av elnäten även om bolagen inte kan anses ha agerat oaktsamt eller försumligt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?