Annons

Miljoner djur döda i australiska bränder

Bränderna i Australien tros ha dödat miljoner djur. Koalan är ett av de djur som är extra utsatt då de rör sig långsamt och befinner sig högt uppe i träden.

”Den kommer säkert försvinna helt på vissa av de mest drabbade ställena, till och med för en längre tid”, säger ekologen Grzegorz Mikusinski.

Foto:Rick Rycroft

De omfattade bränderna i Australien som startade i höstas har härjat i ett område på över fyra miljoner hektar, vilket motsvarar storleken av Danmark. Hittills har minst 20 personer omkommit och flera saknas.

Det är inte bara människor och infrastruktur som tar stryk i bränderna, också Australiens djurliv lider stora förluster.

Enligt Australiens miljöminister Sussan Ley befaras 30 procent av de 15.000–28.000 koalor som bor i New South Wales mellersta till norra kustområde ha dött i bränderna, rapporterar the Guardian.

”Koalan är ett speciellt fall. De rör sig sakta och försöker hålla sig högt upp i trädkronorna och går inte gärna på marken. Koalan var länge en hotad art för att sedan sakta ha återhämtat sig under senare år”, säger Grzegorz Mikusinski, docent på institutionen för ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Studier från tidigare bränder har visat att koalor har en dödlighet på 60 procent vid brand i sina habitat.

Bilder och videor från djur som desperat söker efter vatten i pooler och från människor har spridits i sociala medier. Tracy Burgess, volontär för djurskyddsorganisationen Wires, säger till Reuters att de inte får in så många skadade djur som de förväntat sig.

”Vi är rädda att det har att göra med att de inte längre finns kvar”, säger hon.

Wires brukar i vanliga fall avråda från att ge mat och vatten till vilda djur, men de har ändrat sina rekommendationer och uppmuntrar nu i stället till att hjälpa de drabbade djuren.

Redan före bränderna var populationen av flera av Australiens djur lägre än vanligt. Detta efter nästan två decennier av ett torrare klimat i landets södra delar, vilket gör att platser där djuren kan söka skydd har minskat dramatiskt.

Studier som analyserat perioden mellan 1970 och 2010 har visat att antalet dagar som man i Australien kallar för ”fire weather” har ökat markant. En längre torka ökar riskerna för så kallad kronbrand som drabbar djur som lever i skogen betydligt mer. Det är den typen av bränder som nu pågår på de flesta håll i Australien. Kronbrand sprider sig snabbt och kan ta sig över hinder i terrängen.

Allmänt är de flesta djur anpassade för att klara bränder ganska bra. Men vissa arter är mer sårbara än andra och efter en brand kommer en andra svår prövning, en våg med svält, som riskerar att slå hårdare mot en del arter.

”Nuvarande situation är extrem och dödligheten och återhämtning av ekosystem kommer ta längre tid än vanligt”, säger Mikusinski.

Han framhåller att när väl bränderna är över så kan det resultera i en svacka hos flera arter, både på lokal nivå och i vissa fall på nationell nivå.

”En majoritet av arterna kommer att kunna återkolonisera sig. Men hur många år det tar beror på arternas ekologiska egenskaper. Och det kommer bli en ändring i ekosystemet, men hur långvarig den kommer att vara är svårt att svara på”, säger Mikusinski.

Den australiska naturen är hem åt en mängd hotade djur och växter. Flera djurräddningsgrupper har fått ett stort stöd för arbetet med att rädda de australiska djuren. Port Macquaries Koalasjukhus startade i oktober en insamling till vätskestationer för koalor i de drabbade områdena. Målet var att samla in motsvarande 160.000 kronor, men i dagsläget har de fått in över 15 miljoner kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?