1515
Annons

Miljonböter för AIK efter publikskandaler

Uefas disciplinnämnd dömer AIK till att betala över en miljon kronor i böter.

Detta på grund av hur delar av klubbens supportrar betedde sig i kvalspelet till Champions League.

AIK bötfälls med totalt 102.500 euro, motsvarande drygt en miljon kronor, av Europeiska fotbollsförbundet Uefas disciplinnämnd.

"Att vi har ordningsstörningar i samband med våra matcher är ett stort misslyckande för oss", säger AIK:s evenemangs- och säkerhetschef Henrik Koch.

Beslutet kommer till följd av att delar av klubbens supportrar har uppträtt på ett otillåtet sätt i samband med tre olika matcher i kvalet till Champions League.

"Utifrån hur Uefa vid liknande incidenter historiskt belastat klubbar i form av böter känns beloppen ganska förväntade. Vi är naturligtvis inte tillfreds över att behöva ta pengar som hade kunnat användas till att stärka vår kärnverksamhet och i stället betala dem i böter till Uefa, men vi tar givetvis vårt ansvar för den situation som råder", säger AIK:s fotbollsevenemangs- och säkerhetschef Henrik Koch i ett pressmeddelande.

Matcherna det handlar om är bortadrabbningen med armeniska Ararat, där otillåtna ramsor ska ha skanderats, samt både hemma- och bortamötet med slovenska Maribor.

Mot det sistnämnda laget tog sig ett 20-30-tal personer från AIK-klacken bort mot bortalagets sektion på Friends arena. Dessutom brändes en stor mängd bengaliska eldar och föremål kastades in mot planen i båda matcherna.

"Vi konstaterar även att vi behöver arbeta med att uppdatera och förbättra våra rutiner i samband med matcharrangemang, men också att vi – medlemmar, anställda, supportrar tillsammans med arenaoperatören – gemensamt tar ansvar för att liknande incidenter inte inträffar igen. Att vi har ordningsstörningar i samband med våra matcher är ett stort misslyckande för oss som klubb och en situation som jag tror ingen AIK:are önskar", säger Henrik Koch.

AIK är listat på Nordic Growth Market. Onsdagens bötesbesked ger dock inget avtryck i kursen och med en knapp kvart kvar av handelsdagen är aktien oförändrad på 2,3 kronor. de senaste tre månaderna har dock varit tunga med en kursnedgång på över 22 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?