1515
Annons

Miljön i fokus när Ukraina ska byggas upp

Ukraina måste återuppbyggas renare och med miljön i åtanke efter kriget.

Det säger EU-kommissionären för miljöfrågor, Virginijus Sinkevicius, inför en konferens om hur landet ska återhämta sig.

Det nya Ukraina ska bli ”säkert, modernt och bekvämt”, hoppas Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

En kvinna passerar en krater efter en rysk raketattack.
En kvinna passerar en krater efter en rysk raketattack.Foto:Efrem Lukatsky

Nästa vecka samlas representanter för ett 40-tal länder och internationella organisationer i Lugano i Schweiz för att skissa på planer för Ukrainas återuppbyggnad.

EU-kommissionären Virginijus Sinkevicius betonar inför mötet krigets konsekvenser för miljön, hur skogarna har förstörts, hur jorden och vattnet förgiftats av sprängmedel och hur marken är full av minor.

”Notan för miljöförstöringen växer varje dag och vi ser att Ryssland inte har några planer på att upphöra med sina barbariska handlingar”, säger Sinkevicius. 

Deltar i konferensen gör bland andra Världsbanken, EU-kommissionen, Europaparlamentet, EU-rådet, USA, Storbritannien, Japan och en lång rad EU-länder – bland annat Sverige. Ukraina skickar en hel delegation och president Volodymyr Zelenskyj deltar via länk.

I sitt dagliga tal på sociala medier säger presidenten att förberedelserna inför mötet pågår för fullt – och skänker hopp om en ljus framtid.

”Det är nödvändigt att inte bara återställa allt som ockupanterna har förstört, utan också att skapa en ny grund för livet i Ukraina: säkert, modernt, bekvämt, fritt från hinder. Det kräver enorma investeringar – miljarder i nya tekniker, de främsta metoderna, nya institutioner och självklart reformer”, säger Zelenskyj. 

Räddningsarbete vid förstörd byggnad i Odessa.
Räddningsarbete vid förstörd byggnad i Odessa.Foto:Nina Lyashonok

Förhoppningen är att konferensen ska lyckas rita upp en sorts ”Marshallplan” för Ukraina, en referens till den amerikanska stödplan som hjälpte till att återuppbygga Europa efter andra världskriget.

Sinkevicius säger att det finns en unik möjlighet att bygga ett renare Ukraina, men varnar för att skadan på miljön i landet är ett ”brott på en enorm skala” som kommer att ta ”generationer att reparera”.

”Det går att bygga nya vägar, ny infrastruktur, men det tar hundratals år för skogar att växa. Så det kommer ta tid”, säger han.

Medclair förbättrar resultatet – men kassaflödet sämre

Medclair Invest, vars aktie handlas på NGM, rapporterar en orderingång på 14,7 miljoner kronor för det andra kvartalet (1,9). 

Nettoomsättningen uppgick till 4,7 miljoner kronor (2,6) och resultatet efter skatt landade på -2,5 miljoner kronor (-4,5). 

”Intäkter och resultatet för kvartalet påverkas av det faktum att framför allt Medclairs leveranser av beställda varor ligger i 3:e resp 4:e kvartalet”, skriver vd Mikael König i rapporten. 

Kvartalets kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -5,2 miljoner kronor (1,1). 

”Det negativa kassaflödet för andra kvartalet är hänförligt till att Medclair byggt upp ett lager för att säkerställa leveranskapacitet under 2022”, förklarar vd. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera