1515

Miljökonflikter om skogsmark ska utredas

Avvägningen mellan skogsavverkning och behovet att skydda hotade arter har blivit allt mer konfliktfylld. En ny utredning ska se över skogsägarnas rätt till ersättning när de inte får avverka.

Foto:Jack Mikrut

Konfliktnivån inom svenskt skogsbruk har höjts den senaste tiden. Flera fall där skogsområden bedömts ha så skyddsvärda arter att avverkning inte ska få ske har gått till domstol, då skogsägarna stämt staten för att de inte fått den ersättning de anser sig ha rätt till.

”Många, både myndigheter, miljöorganisationer och skogsägare, efterlyser därför ett tydligare regelverk. När det gäller artskydd finns det inget tydligt stöd i lagen för när skogsägare ska få ersättning”, säger Centerpartiets skogspolitiske talesperson Peter Helander, som förhandlat för Centerpartiets räkning om direktiven för den nya utredning som ska se över artskyddsförordningen.

Enligt Peter Helander kan man se utredningen som en utbruten del ur den större skogsutredning som pågått sedan juni förra året, som fokuserar på äganderätt och skyddsformer i ett mer omfattande perspektiv.

”Artskyddsförordningsutredningen handlar om mindre ytor och när ersättning ska utgå”, säger Peter Helander.

Utredningen som nu sjösätts är en av punkterna i januariavtalet och ska redovisas senast den 14 maj nästa år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?