Annons

Miljögifter gör kinesiska män sterila

Kinas födslotal är det lägsta i världen med 1,05 barn per kvinna. Regeringen vill öka barnafödandet och spermabanker i inlandsprovinsen Hunan har nyligen släppt krav på minimilängd och utbildning för donatorer.

Bild:TT

Men en studie visar nu att spermakvaliteten hos unga kineser fallit drastiskt, enligt Financial Times.

När Kina införde sin ettbarnspolitik 1979 var födslotalet 2,8 barn per kvinna. I fjol ändrades policyn till två barn per kvinna, men kinesiska par har hittills inte varit så pigga på att få ett andra barn.

Vid en undersökning 2001 hade mer än hälften av männen tillräckligt friska spermier för att bli donatorer. När samma grupp undersöktes igen i fjol klarade mindre än en femtedel testerna.

Forskarna i studien nämner som förklaring miljöförstöring i form av högre utsläpp, förgiftat vatten, sämre luft och mat.

"Situationen är antagligen värre än befarat", säger Huang Yanzhong, expert på global hälsa vid Rådet för Utlandsrelationer i New York, till Financial Times.

Han noterar också att en stor statlig studie om infertilitet i Kina skulle ha varit färdig 2011, men den har fortfarande inte synts till.

Kina är världens enskilt största marknad för provrörsbefruktning (IVF). Svenska Vitrolife ökade under årets första nio månader försäljningen med 31 procent till motsvarande 243 miljoner kronor i regionen Asien och Oceanien.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?