ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Miljöaktivister hotar Teslas nya fabrik

  • Teslas vd Elon Musk. Foto: Kiichiro Sato

Teslas storslagna planer på en enorm fabrik utanför Berlin har stött på patrull. En tysk domstol har nu beslutat sig för att hindra Tesla från att avverka skog för att göra plats för sina första europeiska bil- och batterifabrik.

I november offentliggjorde Tesla att man planerar att bygga en jättefabrik i den tyska staden Grünheide, drygt tre mil öster om Berlin. Lokala myndigheter gav först Tesla klartecken att avverka 92 hektar skog för att få plats med fabriken, men det beslutet har domstolen nu alltså stoppat.

Beslutet är dock inte slutgiltigt, utan gäller bara medan domstolen tar slutlig ställning till ett mål som drivs av miljöorganisationen Grüne Liga Brandenburg (Brandenburgs gröna liga). Hundratals har demonstrerat mot den nya fabriken, som miljöaktivister ser som ett hot mot det lokala djurlivet och vattenförsörjningen.

Lokalpolitikerna från högerpartierna CDU och FDP har tidigare uttalat sig kring domstolsprocessen, och menat att en lång juridisk strid kan skada bilden av Tyskland som ett land att investera i.

Noterbart är att Tesla inte har bygglov eller andra tillstånd för att få bygga fabriken, men har trots det börjat förbereda marken.

Tesla har i nuläget en fabrik i Shanghai, Kina och en i Fremont, USA. Bolaget, som leds av kändisentreprenören Elon Musk, är ett av årets hetaste på börsen med en aktiekurs som nästan fördubblats under 2020.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer