1515

Miljöaktivist vald till president i skandallandet

Zuzana Caputova blir Slovakiens nästa president. Den liberala miljöaktivisten fick drygt 58 procent av rösterna i lördagens val.

”Jag är glad inte bara för resultatet, utan även för att det är möjligt utan att ge efter för populism”, säger hon i sitt segertal.

Zuzana Caputova blir Slovakiens nästa president.
Zuzana Caputova blir Slovakiens nästa president.Foto:Petr David Josek

En våg av folklig vrede över den utbredda korruptionen förde Zuzana Caputova till presidentposten.

Utmanaren från det relativt unga partiet Progressiva Slovakien tog hem segern mot maktpartiet Smers kandidat Maros Sefcovic med siffrorna 58,4 mot 41,6 procent, med över 99 procent av rösterna räknade, enligt landets valmyndighets sajt.

I sitt tacktal i Bratislava tackade hon väljarna inte bara på slovakiska, utan även på minoritetsspråken ungerska, tjeckiska, romani och rutenska.

Zuzana Caputova sa att hon inte bara är glad för valresultatet i sig, utan för att hon nått det utan att ge efter för populism, genom att säga sanningen och få upp intresset utan en aggressiv vokabulär.

”Det här började i lokalvalet förra året, det bekräftades i presidentvalet, och jag tror att EU-parlamentsvalet också kommer att bekräfta det”, sa hon.

Förloraren Maros Sefcovic erkände sig besegrad och lovade att skicka blommor.

”Slovakiens första kvinnliga president förtjänar en bukett”, sa han.

Den nyvalda presidenten har begränsad politisk erfarenhet och är mest känd för att som jurist ha stoppat planerna på en soptipp i sin hemstad Pezinok. Bedriften gav henne smeknamnet Slovakiens Erin Brockovich, efter den amerikanska aktivist som Julia Roberts spelade i filmen med samma namn.

Hon har också liknats vid Frankrikes president Emmanuel Macron, som ännu en liberal uppstickare.

Den antietablissemangskritik som präglat det slovakiska valet bottnar i morden på journalisten Jan Kuciak och hans fästmö 2018.

Attentatet uppfattas som ett sätt att tysta Kuciak, som undersökte kopplingar mellan ledande politiker och den italienska maffian.

Morden utlöste en politisk jordbävning i det korruptionströtta Slovakien. Stora protester och demonstrationer hölls på gatorna. Flera ministrar och andra höga befattningshavare avgick, och dåvarande premiärministern Robert Fico lämnade sin post i mars 2018.

Nuvarande presidenten Andrej Kiska, som tvingade fram regeringsombildningen förra året, är en av Zuzana Caputovas anhängare.

”Vi behöver politiker som är villiga att slåss för ett anständigt och hederligt Slovakien”, säger den partiobundne Kiska.

Zuzana Caputova är en udda fågel i Öst- och Centraleuropa, där många länder blivit alltmer nationalistiska och där demokratiska institutioner försvagats. I de så kallade Visegradländerna kommer hon att sticka ut bland de i många fall auktoritära nationalistiska topppolitikerna.

”Jag vill bli en aktiv president som inte bara kritiserar systemet, utan också kommer med konkreta förslag, som hur juridiska institutioner kan arbeta mer oberoende av den politiska makten”, sa hon till Financial Times under valrörelsen.

Zuzana Caputova är den första kvinna som valts sedan presidentval infördes 1999.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?