ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Miljardsmäll skakar om Deutsche Bank

  • Foto: AP

USA:s justitiedepartement kräver tyska bankjätten Deutsche Bank på 14 miljarder dollar, motsvarande 120 miljarder kronor.  Kravet fick bankens aktie att rasa på Frankfurtbörsen och sände chockvågor genom ett redan ömtåligt europeiskt banksystem.

Det amerikanska justitiedepartementet kräver Deutsche Bank på jätteböterna eftersom banken sålde bostadsobligationer i upptakten till finanskrisen 2008.

Om kravet går igenom skulle det bli det största beloppet någonsin som en utländsk bank har betalat till  justitiedepartementet.

"Självklart gillar jag inte den här summan, den är alldeles för hög. Det verkar som att det amerikanska justitiedepartementet hela tiden kräver en högre summa av europeiska bolag för att förlika", säger Andreas Domke, fondförvaltare vid Allianz Global Investors, som också äger aktier i Deutsche Bank, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Deutsche Bank har dock meddelat att de tänker bestrida kraven.

"Deutsche Bank har inte för avsikt att betala dessa potentiellt civilrättsliga krav på någon nivå ens i närheten av de föreslagna siffrorna", kommenterar banken på fredagsmorgonen enligt Direkt.

Deutsche Banks aktie rasade med över 8 procent på fredagen efter böteskravet. Andra europeiska bankaktier sjönk också.

Marknaden hade väntat sig ett betydligt lägre ”utgångsbud” från USA:s justitiedepartement då de flesta tror att böterna förhandlas ned efter samtal mellan myndigheterna och Deutsche Bank.

"Även om siffran verkar hög är det uppenbarligen ett första bud i förhandlingen", säger Chris Wheeler, analytiker vid Atlantic Equities till Bloomberg.

I juni hade Deutsche Bank avsatt 5,5 miljarder euro, drygt 52 miljarder kronor, för böter och förlikningar. Enligt Bloomberg har banken betalat drygt 95 miljarder kronor i böter och förlikningar sedan 2008.

Kreditbetygsinstitutet Standard & Poor’s uppgav på fredagen att Deutsche Banks kreditbetyg inte påverkas omedelbart av bötesbeloppet, rapporterar Financial Times.

Samtidigt samtalar det britiska försäkringsbolaget Phoenix Group med Deutsche Bank om att köpa Abbey Life Assurance Company, ett försäkringsbolag verksamt i Storbritannien som Deutsche Bank äger. Diskussionerna är långt gångna, uppger Wall Street Journal.

Det är inte bara Deutsche Bank som är i det amerikanska justitiedepartementets sikte.

Även andra europeiska banker som Barclays, UBS, Credit Suisse och RBS är föremål för undersökning. Bank of America betalade 2014 drygt 17 miljarder dollar till amerikanska justitiedepartementet i ett liknande ärende.

Den europeiska banksektorn har plågats i spåren av den skuldkris som härjat i Europa. Det europeiska bankindexet Euro Stoxx Banks har tappat över 30 procent det senaste året.

Vd:n John Cryan tog över Deutsche Bank i maj i år efter att innan dess ha delat vd-posten med Jürgen Fitschen sedan juli förra sommaren.

John Cryan har tydligt meddelat att han vill förändra Deutsche Bank. Att klara upp de legala trångmål som Deutsche Bank befinner sig i är en av hans prioriteter.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies