1515

Miljardsmäll mot Tesla efter u-sväng om bitcoin

Tesla stoppar användningen av bitcoin som betalningsmedel för dess bilar. Det uppger bolagets vd Elon Musk i ett inlägg på Twitter. 

Den skarpa u-svängen från företaget orsakade breda kursfall i kryptosfären och innebär en miljardsmäll mot Teslas eget innehav i bitcoin.

Elon Musk.
Elon Musk.Foto:Britta Pedersen

Elbilstillverkaren Tesla fattade i februari i år ett uppmärksammat beslut att köpa bitcoin till ett värde av 1,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 12,6 miljarder kronor. I samband med förvärvet av kryptovalutan sade Tesla att bolaget kommer att acceptera bitcoin som betalningsmedel. 

Teslas kryptosatsning gav stora kurslyft i främst bitcoin och elbilstillverkaren passade även på att sälja en del av sitt innehav under det första kvartalet. Nettovinsten från försäljningen ledde till en positiv effekt på resultatet för perioden om motsvarande 852 miljoner kronor, enligt delårsrapporten. 

Nu gör den profilerade elbilstillverkaren en skarp u-sväng. I ett inlägg på sociala medietjänsten Twitter uppger Teslas vd Elon Musk att bolaget stoppar användningen av bitcoin som betalningsmedel och att elbilstillverkaren inte kommer att göra ytterligare försäljningar förrän mer hållbara energikällor används i framställningen av kryptovalutan. 

”Kryptovaluta är en bra tanke på många plan och vi tror att den har en lovande framtid, men det kan inte ske på bekostnad av miljön”, skriver Musk.

Han uppger att bolaget är oroade över den snabbt ökande användningen av fossila bränslen vid framställningen av bitcoin, speciellt kol ”som ger de värsta utsläppen av alla slags bränslen”. 

Elon Musks utspel fick priset på bitcoin att vända tvärt och kraftigt ned. Priset rasade med som mest omkring 15 procent vilket enligt Di:s uträkningar innebar att värdet på Teslas innehav föll med cirka 1,5 miljarder kronor. Priset återhämtade sig dock en del, men enligt Di:s beräkningar har Teslas bitcoininnehav tappat omkring 1,4 miljarder kronor sedan utgången av det första kvartalet.

Twitter-inlägget från Musk orsakade även stora prisfall i andra kryptovalutor. Enligt den amerikanska nyhetskanalen CNBC utraderades hisnande 365 miljarder dollar i värde av kursfallen i kryptosfären, där förutom bitcoin även etherum och XRP handlades ned kraftigt.

Den hajpade kryptoplattformen Coinbase faller drygt 5,5 i den tidiga förhandeln efter Teslas besked på torsdagen.

Coinbase togs upp till handel på Nasdaq-börsen i USA i mitten april genom en så kallad direktnotering. Öppningskursen i debuten på 381 dollar motsvarande en värdering på 100 miljarder dollar, eller 844,5 miljarder kronor. Aktien rusade i den inledande handeln, men stängde slutligen på 328 dollar, vilket alltså var lägre än den första avslutskursen.

Sedan börsdebuten har Coinbase rasat 13,6 procent. 


Innehåll från HSBAnnons

Framtidens boende – så här vill svenskarna bo

HSB Living Lab i Göteborg.
HSB Living Lab i Göteborg.

Det är billigare, det leder till mindre psykisk ohälsa och, inte minst, det kan minska byggnadens koldioxidutsläpp med hälften. Emma Sarin, projektledare på HSB Living Lab, förklarar varför delning av allt från symaskiner till duschar är så centralt i framtidens bostäder.

Följ med HSB Living Lab på resan mot framtidens boende 

– En av de stora frågor vi ser att unga funderar över när det gäller sitt första boende är hållbarhet, och det påverkar väldigt många delar av hur vi kommer att leva och bo framöver, säger Emma Sarin.

Framförallt påverkar det vad man ser som ”mitt” boende, ”ditt” boende, och ”vårt gemensamma” boende.

– Cirkularitet är starkt inpräntat i den unga generationen, och i det ingår att de inte strävar efter att äga allting själva utan kan tänka sig att dela saker med sina grannar, oavsett om det handlar om att vara med i en bilpool, att ha gemensamma bostadsytor eller verktygsdelning i fastigheten.

Koldioxidutsläppen kan halveras

För att vara med och möjliggöra den sortens boende testar HSB flera olika aspekter av delningsekonomin i HSB Living Lab, ett världsunikt levande laboratorium där människor bor samtidigt som forskare och innovatörer från akademi, näringsliv och andra instanser utvecklar olika aspekter av framtidens boende.

– Här har vi byggt in olika sätt att dela redan från början. Till exempel har vi två bostadsplan där de boende bor i så kallade coliving-kluster där man delar generöst tilltagna kök, vardagsrum och även duschar med sina grannar. Men även på entréplan finns fler ytor att utnyttja gemensamt under devisen bo litet lev stort.”

Och delandet minskar verkligen miljöpåverkan. I ett nyligen avslutat projekt kunde man konstatera att koldioxidutsläppen kan minska med närmare femtio procent per person om man bygger fastigheter där de boende delar kök och badrum med varandra, jämfört med om alla ska ha eget. 

– Samtidigt visar studier att delade boytor minskar ensamhet och psykisk ohälsa, plus att det är billigare. Därför tror vi att delande i olika former kommer vara en viktig del av framtidens boende. 

Flexibiliteten viktigast

Emma Sarin påpekar dock att exakt hur vi lever i framtiden är det ingen som kan veta eftersom behoven hela tiden förändras. Hon tar det senaste året som exempel, där vi har sett hur nya önskemål har uppstått som följd av pandemin. Där folk för bara några år sedan efterfrågade öppna planlösningar är det nu möjlighet till lugn och ro som är det viktigaste.

– Nu är det jätteviktigt att kunna stänga om sig, och helst ska flera familjemedlemmar kunna göra det samtidigt. Dessutom ser vi ett större tryck på lägenheter utanför stadskärnan än vad vi kunde ha anat före pandemin, så det enda vi kan vara säkra på är att saker kommer att förändras.

Med tanke på att hus ska hålla i hundra, helst tvåhundra år, är det just flexibiliteten som är det viktigaste, att husen går att förändra allt eftersom livet gör det. Det är också en av anledningarna till att HSB startade HSB Living Lab.

– När utvecklingstakten är så snabb kan vi inte sitta själva på vår kammare utan vi måste börja samarbeta över gränserna, med akademin, med startups eller med andra som har goda idéer. Det är då vi tillsammans kan generera den flexibilitet och de goda idéer som krävs för att skapa framtidens hållbara boende.

Följ med HSB Living Lab på resan mot framtidens boende 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?