1515
Annons

Miljardsmäll mot Tesla efter u-sväng om bitcoin

Tesla stoppar användningen av bitcoin som betalningsmedel för dess bilar. Det uppger bolagets vd Elon Musk i ett inlägg på Twitter. 

Den skarpa u-svängen från företaget orsakade breda kursfall i kryptosfären och innebär en miljardsmäll mot Teslas eget innehav i bitcoin.

Elon Musk.
Elon Musk.Foto:Britta Pedersen

Elbilstillverkaren Tesla fattade i februari i år ett uppmärksammat beslut att köpa bitcoin till ett värde av 1,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 12,6 miljarder kronor. I samband med förvärvet av kryptovalutan sade Tesla att bolaget kommer att acceptera bitcoin som betalningsmedel. 

Teslas kryptosatsning gav stora kurslyft i främst bitcoin och elbilstillverkaren passade även på att sälja en del av sitt innehav under det första kvartalet. Nettovinsten från försäljningen ledde till en positiv effekt på resultatet för perioden om motsvarande 852 miljoner kronor, enligt delårsrapporten. 

Nu gör den profilerade elbilstillverkaren en skarp u-sväng. I ett inlägg på sociala medietjänsten Twitter uppger Teslas vd Elon Musk att bolaget stoppar användningen av bitcoin som betalningsmedel och att elbilstillverkaren inte kommer att göra ytterligare försäljningar förrän mer hållbara energikällor används i framställningen av kryptovalutan. 

”Kryptovaluta är en bra tanke på många plan och vi tror att den har en lovande framtid, men det kan inte ske på bekostnad av miljön”, skriver Musk.

Han uppger att bolaget är oroade över den snabbt ökande användningen av fossila bränslen vid framställningen av bitcoin, speciellt kol ”som ger de värsta utsläppen av alla slags bränslen”. 

Elon Musks utspel fick priset på bitcoin att vända tvärt och kraftigt ned. Priset rasade med som mest omkring 15 procent vilket enligt Di:s uträkningar innebar att värdet på Teslas innehav föll med cirka 1,5 miljarder kronor. Priset återhämtade sig dock en del, men enligt Di:s beräkningar har Teslas bitcoininnehav tappat omkring 1,4 miljarder kronor sedan utgången av det första kvartalet.

Twitter-inlägget från Musk orsakade även stora prisfall i andra kryptovalutor. Enligt den amerikanska nyhetskanalen CNBC utraderades hisnande 365 miljarder dollar i värde av kursfallen i kryptosfären, där förutom bitcoin även etherum och XRP handlades ned kraftigt.

Den hajpade kryptoplattformen Coinbase faller drygt 5,5 i den tidiga förhandeln efter Teslas besked på torsdagen.

Coinbase togs upp till handel på Nasdaq-börsen i USA i mitten april genom en så kallad direktnotering. Öppningskursen i debuten på 381 dollar motsvarande en värdering på 100 miljarder dollar, eller 844,5 miljarder kronor. Aktien rusade i den inledande handeln, men stängde slutligen på 328 dollar, vilket alltså var lägre än den första avslutskursen.

Sedan börsdebuten har Coinbase rasat 13,6 procent. 

Ikea har öppnat sitt första varuhus i Sydamerika

På onsdagen öppnade Ikea sitt första varuhus någonsin i Sydamerika. Lanseringen utgör startskottet på en intensiv expansion i den hittills outforskade världsdelen.

Anställd i kassan på det nyöppnade varuhuset i Chile.
Anställd i kassan på det nyöppnade varuhuset i Chile.Foto:Ikea
Varuhuset är Ikeas första i Sydamerika.
Varuhuset är Ikeas första i Sydamerika.Foto:Ikea
Nu väntar en expansion i flera sydamerikanska länder.
Nu väntar en expansion i flera sydamerikanska länder.Foto:Ikea

Ikeas etablering i Sydamerika inleddes på onsdagen genom öppningen av ett varuhus i den chilenska huvudstaden Santiago de Chile, där ytterligare ett blågult varuhus ska slå upp portarna redan nästa år.

”Vi är mycket glada över att ta Ikeas koncept till Sydamerika, med början i Chile”, uppger Inter Ikea Systems expansionschef Maria Johansson i ett pressmeddelande. Det nederländska bolaget kan kortfattat sägas äga rättigheterna till Ikeas koncept.

Planerna på lanseringen i Chile aviserades i maj 2018, och mindre än två år senare inleddes byggprocessen.

Bland produkterna som de chilenska konsumenterna kan lägga vantarna på återfinns bland annat sorteringssystem för hushållsavfall, kranar med vattenbesparande filter och luftreningsprodukter för bättre inomhusluft.

Parallellt med öppningen av det fysiska varuhuset har en rikstäckande e-handel lanserats i Chile. Enligt ett pressutskick innebär etableringen sammanlagt 823 nya arbetstillfällen i landet.

Ikea har storartade planer i Sydamerika. Nästa år öppnar ett varuhus i Colombias huvudstad Bogotá, och därefter väntar Peru. Expansionsresan leds av detaljhandelsbolaget och franchisetagaren Falabella, som har över 100 000 anställda i Latinamerika, Indien och Kina.

”Vi är stolta över att göra Ikea, ett av de mest beundrade och framgångsrika varumärkena i hela världen, tillgängligt för våra kunder”, säger vd:n Gaston Bottazzini i pressmeddelandet.

Ikea har i dagsläget omkring 470 varuhus på 65 marknader. Möjligheter till nya etableringar undersöks ständigt, enligt bolagets expansionsstrategi.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera