ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Miljardsatsning i syd ännu kraftlös: ”Skandal”

  • Foto: Hasse Holmberg / TT

Sydvästlänken – en investering på åtta miljarder kronor – är tänkt att utjämna prisskillnaden på el mellan norra och södra Sverige. Men trots att länken är färdigbyggd har den legat strömlös sedan 2014, skriver Sydsvenskan.

Ställverket i Lyby i Hörby kommun dras fortsatt med tekniska problem och fungerar inte.

Följden är att de sydsvenska elkunderna har en merkostnad – någon tusenlapp per år, enligt beräkningar som Villaägarnas riksförbund beställt av Sweco.

”Det är en skandal. Så länge anläggningen står still betalar vi sydsvenskar dyrt för elen”, säger Anders Berlin, talesperson för Villaägarna, till Sydsvenskan.

Totalt har sydsvenskar i elområde 4 betalat 880 miljoner kronor mer än norrlänningar i elområde 1 sedan Sverige delades in i de fyra elområdena 2011.

Tidsplanen för när anläggningen ska tas i drift har justerats vid upprepade tillfällen, skriver Sydsvenskan: i juni 2015, i november 2015 och I februari, april, maj, september och november 2016. Så har det fortsatt och den 5 september i år kom det senaste beskedet:

"Enligt vår senaste uppskattning ska båda länkarna vara i drift 31 mars 2019", skrev Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

”Det är svårt att veta hur säker den uppskattningen är. Den dagen gäller just nu. Sedan får vi se”, säger Joel Nylin, kommunikatör för projektet på Svenska kraftnät, till Sydsvenskan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer