1515
Annons

Miljardsatsar – mitt i viruskrisen: ”Kan låta märkligt”

Stena Renewable har mitt under den pågående krisen för elproducenter beslutat att rekordinvestera i en ny vindkraftspark för 2,2 miljarder kronor. Därmed har vindkraftsbolaget på kort tid fattat beslut om investeringar i tre vindkraftsparker för över 4 miljarder kronor. 

Stena Renewable bygger flera nya vindkraftsparker i Sverige.
Stena Renewable bygger flera nya vindkraftsparker i Sverige.Foto:Per Knutsson
Servicetekniker under inspektion högst upp på turbinhuset på ett av verken vid en av Stena Renewables vindkraftsparker
Servicetekniker under inspektion högst upp på turbinhuset på ett av verken vid en av Stena Renewables vindkraftsparkerFoto:Stena Renewable

”Det kan låta märkligt att vi väljer att satsa så mycket samtidigt som det blåst upp till något av en perfekt storm mot elproducenter. Men tillstånden är tidsbegränsade och även om marknadsläget är allt annat än optimalt så bygger vi på 30 års horisont. Och våra kalkyler baseras på förväntningar om betydligt högre elpriser och bättre efterfrågan än just nu”, säger Peter Zachrisson, vd för Stena Renewable.  

”Och är vi övertygade om att detta på lång sikt kommer att bli goda investeringar för våra ägare och dessutom bra för klimatet och elförsörjningen i södra Sverige där det är stort underskott på el.”

Som Di berättat beslutade Stena Renewable, som ägs av familjekoncernen Stena och pensionsförvaltarna AMF och norska KLP, nyligen om att bygga sin hittills största vindkraftspark i Mönsterås kommun för 1,7 miljarder kronor. 

Och trots att elpriserna på den nordiska elmarknaden rasat och coronaepidemin skapat en ekonomisk kris som bland annat sänker efterfrågan på el så har Stena Renewable sedan dess beslutat om att bygga ytterligare två vindkraftsparker i Sverige.  

Överlägset störst är Vindpark Tvinnesheda där 47 vindkraftverk med en total effekt på 210 megawatt (MW) ska byggas i Uppvidinge i Kronobergs län i Småland. Parken beräknas kosta 2,2 miljarder kronor och den årliga elproduktionen beräknas kunna förse 120.000 villor med hushållsel. 

Jätteprojektet uppges ha blivit möjligt genom ett unikt samarbete med tyska Eon, som äger elnätet i regionen, och statliga Svenska Kraftnät som genom ett så kallat nätförstärkningslån till Eon öppnat för en nödvändig utbyggnad av elnätet i området. Totalt kommer 700 MW ny elproduktion, motsvarande en årsproduktion på 2 terawattimmar, att kunna anslutas i elområde 4. Det är enligt Svenska Kraftnät mycket positivt eftersom elanvändningen där i södra Sverige är hög och underskottet på el är som störst. 

”Tack vare nätförstärkningslånet och nya möjligheter för styrning av elproduktion tar energiomställningen i södra Sverige ett stort steg framåt. Stena Renewable är först ut, men även andra aktörer ligger långt framme i planeringen av vindparker som vi får kapacitet att ansluta. Det förstärkta elnätet ger dessutom bättre möjligheter för tillväxt i regionen”, säger Mats Tullgren, regionnätschef på Eon.

Innehåll från SEBAnnons

Lyfter företagare med utländsk bakgrund: ”Stora förebilder”

Grundaren och vd:n Rafael Bermejo prisas i SEB:s The Next Awards.
Grundaren och vd:n Rafael Bermejo prisas i SEB:s The Next Awards.

Det brukar vara stiftelsen IFS som delar ut priser till andra.

Nu är det grundaren och vd:n Rafael Bermejo som prisas i SEB:s The Next Awards för sitt jobb med att hylla och lyfta fram framgångsrika företagare med utländsk bakgrund.

– Prispengarna ska användas till att synliggöra hur viktig den här gruppen entreprenörer är för det svenska näringslivet, säger han.

1999 delades priset Årets Nybyggare ut för första gången i Sverige. 

Bakgrunden var att entreprenören Rafael Bermejo hade upptäckt att väldigt många svenskar hade en stereotyp och felaktig bild av vilken slags verksamheter företagare med invandrarbakgrund drev. 

– Den stämde inte alls överens med min bild av de företagare som jag hade haft förmånen att möta. Den här gruppen representerar ju ett tvärsnitt av allt företagande i vårt land, och det blev viktigt för mig att lyfta fram det. 

År 2000 blev kung Carl XVI Gustaf beskyddare av priset Årets Nybyggare. 

– Det gav det ytterligare glans. Jag tror inte alla förstår hur betydelsefull denna utmärkelse har blivit, det är som Nobelpriset för våra företagare med utländsk bakgrund. 

Förutom Årets Nybyggare så har Rafael Bermejo ägnat en stor del av sitt arbetsliv åt att stötta och lyfta fram denna grupp företagare på olika sätt, exempelvis med rådgivningsbyråer med information på många olika språk, hjälp med översättning, att hitta finansiering och mycket annat. 

”Får många gånger kämpa hårdare än många andra”

Nu har Stiftelsen IFS tilldelats Community-priset i The Next Awards, och en prissumma på 250 000 kronor. 

– Jag känner mig så hedrad, inte bara för eget vidkommande utan för att man i och med denna utnämning även lyfter fram den här gruppens företagande, det är jättefint.  

– Det är ett fantastiskt pris som SEB har instiftat, inte minst för att det pekar framåt och inte bakåt. 

Rafael Bermejo berättar att prispengarna ska användas till att synliggöra entreprenörer med invandrarbakgrund mycket mer. 

– Vi måste få gemene man och det svenska näringslivet att se att det är en oerhört viktig aspekt för Sveriges framtid att man ser och tar tillvara på denna stora grupp av företagare. Vi vill finnas där och bygga broar. 

– Man ska komma ihåg att de ska verka i en miljö där de inte sällan möts av misstro från start. De får många gånger kämpa hårdare än många andra. De är stora förebilder. 

Priset Årets Nybyggare växer för varje år.  

– I år hade vi 240 kvalificerade nominerade som tillsammans omsatte över 6 miljarder kronor. Visst är det fantastiskt.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023. 

 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Hedgeduon: ”Monumental förändring” ger nya börsvinnare

Den nystartade hedgefonden Protean har har levererat en positiv avkastning sedan i våras trots att börsen är ned tvåsiffrigt. För Di berättar förvaltarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson om succéreceptet – och vilka bolag de ratar.

”Den förändringen är monumental jämfört med tidigare, så polletten om hur stor påverkan det har på sektorn kommer gradvis att trilla ned”, säger de om favoritaktierna.

Förvaltarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson.
Förvaltarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson.Foto:Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera