Miljardrusning till svenska bolag – ökat 235 procent på två år

De senaste två åren har möjligheterna att ta in nytt kapital till svenska noterade medicinteknikbolag ökat lavinartat. Värdet på nyemissionerna i sektorn på Stockholmsbörsen har stigit med hela 235 procent mellan 2018 och 2020. 

Pia Renaudin, vd för Senzime.
Pia Renaudin, vd för Senzime.Foto:Most Photos/Press

Med ett fjolår präglat av coronapandemin är det inte särskilt förvånande att intresset för att investera i läkemedelsaktier ökat. Men intresset har inte bara handlat om läkemedelsbolag, där jakten på behandling av covid-19 eller vaccin för att förhindra densamma stått i centrum, utan även om medicintekniska bolag med produkter inom allt från diagnostik till ventilatorer.

Dow Jones US Medical Equipment Index gick exempelvis upp 25 procent under fjolåret och i såväl USA som i Sverige har noteringsfönstret för medtech-bolag stått öppet. 

Men det som framför allt sticker ut är mängden nytt kapital som medicinteknikbolagen tagit in. I USA tog exempelvis de fem medtech-bolag som noterades på Nasdaq under andra kvartalet i fjol i snitt in 160 miljoner dollar, enligt det amerikanska analysföretaget Evaluate Vantage. Det är en av de högsta siffror som uppmätts sedan företaget började följa branschen. 

Den svenska tillgången på kapital för sektorn var minst lika god. Under 2018 tog medtech-bolagen på Stockholmsbörsen in 1,94 miljarder kronor genom nyemissioner och under 2020 var motsvarande siffra 6,5 miljarder kronor, en uppgång med hela 235 procent. Detta enligt en genomgång som kommunikationsbyrån Paues Åberg gjort. Det kan jämföras med emissioner i läkemedelsbolagen som ”bara” ökat 50 procent från 7 miljarder kronor till 10,5 miljarder kronor mellan 2018 och 2020, enligt Paues Åberg. 

Ett svenskt medtech-bolag på Stockholmsbörsen som nyligen tagit in pengar är Senzime.  Bolaget utvecklar och säljer system för övervakning av patienter under narkos. Bolaget tog i början av december i fjol in 100 miljoner kronor genom en riktad emission för att snabba på försäljningen i USA, bygga säljorganisation i Tyskland och bredda sitt produkt- och tjänsteutbud för att kunna vara mer flexibla beroende på sjukhusens behov. Senzime flyttar också hem tillverkningen från Storbritannien till Uppsala för att underlätta produktutveckling och få bättre marginaler.

”Vi tog in 73,5 miljoner i april och 100 miljoner kronor i december. När börserna rasade i våras fick vi höra att det nog skulle bli svårt att ta in kapital, men det gick otroligt enkelt. Jag tror att det kan förklaras av att produkten var redo och klar för försäljning, att den löser ett rejält medicinskt behov, den stora marknaden och att vi valt att även sälja direkt till kund”, säger bolagets vd Pia Renaudin. 

 

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?