ANNONS:
Till Di.se

Miljardregn över pensionsspararna

  • Foto: TT

490 miljarder konor sätts i år in på pensionsspararnas konton, skriver Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Men se upp. Alla har inte tjänstepension och går därmed miste om många tusenlappar i månaden. Pensionsmyndigheten tipsar därför om hur du sparar ihop till en dräglig månadsinkomst.

Pensionsmyndigheten sätter i år in 255 miljarder kronor i inkomstpension. Utbetalningen sker nu i december och till premiepensioner sätts 39,5 miljarder in. Och arbetsgivarna kommer i år att betala, uppskattningsvis 191 miljarder kronor i tjänstepension till sina anställda.

I inkomstpension, som till stor del baseras på det som betalas in till den allmänna pensionen, får i snitt varje pensionär 44.510 kronor i plånboken. Maximalt belopp är 71.160 kronor för hela året"

Kontot går att likna vid ett sparkonto på banken", säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

En liten del, 2,5 procent av de 18,5 procent som betalas in till den allmänna pensionen, går till premiepensionen. Här fördelas pengarna utifrån de fonder pensionären valt. 

I år sätts i snitt 7.039 kronor in på spararnas konton med ett maximalbelopp på 11.118 kronor. 

”Vill du inte välja fonder själv så finns det statliga förvalet AP7 Såfa, som är en global fondportfölj med låg avgift som passar ett långsiktigt sparande”, säger Mats Öberg, chef för Pensionsmyndighetens fondenhet. 

Den som vill byta fonder eller ändra fördelning mellan fonder innan de nya pengarna placeras behöver göra det senast torsdagen den 7 december.

Totalt kan du alltså via den allmänna pensionen maximalt få ut 55.628 kronor i år.

De flesta  anställda har även en tjänstepension som grundar sig på att arbetsgivarens insättning som ligger på omkring 4,5 procent av din lön varje månad.

Enligt Pensionsmyndighetens uppskattning sätter arbetsgivarna i år in cirka 191 miljarder kronor till sina anställda. 

Men det gäller att se upp med vad du har för avtal. Omkring tio procent av de anställda saknar tjänstepension, enligt Pensionsmyndigheten. 

”Tjänstepensionen är en viktig del av din framtida pension och många tror att den är obligatorisk, vilket den inte är. Visst har nio av tio anställda tjänstepension i dag, men i vissa branscher erbjuds det inte någon form av tjänstepension. Det innebär att de som jobbar där får en lägre total pension i framtiden. Ta därför alltid reda på vad som gäller där du jobbar.” säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.  

Även företagare med enskild firma eller aktiebolag saknar tjänstepension och måste själv spara för att kompensera den. 

Pensionsmyndigeten råder företagare att spara minst 4,5 procent av sin lön. Och tjänar du över 38.000 i månaden bör du spara mer, omkring 30 procent av allt över 38.000 kronor, om du ska mäta dig med en generös tjänstepension.  

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies