ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Vattenfall skickar miljarder till statskassan

Statens största företag, kraftbolaget Vattenfall, föreslår en utdelning till statskassan på 7.245 miljoner kronor. Bakom den kraftiga höjningen ligger en rejäl vinstförbättring där Vattenfall trots en svag avslutning under 2019 lyfte vinsten till 14,9 miljarder kronor. 

Efter en rad år där utdelningarna antingen uteblivit helt eller varit förhållandevis blygsamma planerar Vattenfall för en rejäl överföring i mångmiljardklassen till sin ägare, staten och i slutändan svenska folket. Det är Vattenfalls styrelse som föreslår en utdelning på drygt 7,2 miljarder kronor. Det är därmed flera gånger högre än utdelningen på 2 miljarder kronor i fjol. 

Nyheten presenterades när Vattenfall på onsdagsmorgonen offentliggjorde i sitt bokslut och rapport för fjärde kvartalet 2019. Där framgår också att Vattenfall i fjol lyckades lyfta helårsvinsten med 24 procent till 14,9 miljarder kronor. 

Men alla pilar pekar inte uppåt. Under fjärde kvartalet rasade vinsten med hela 84 procent till endast 488 Mkr, jämfört med 3,1 miljarder kronor motsvarande kvartal 2018.

Omsättningen ökade med 9 procent och stannade på 166,4 miljarder kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer