1515

Miljardraset ger Norges regering bekymmer

Värdet i världens största förmögenhetsfond, Oljefonden, minskade med 188 miljarder kronor under första halvåret.

Nedgången kommer olägligt för den norska regeringen.

Norges statsminister Erna Solberg.
Norges statsminister Erna Solberg.Foto:TT

Den negativa avkastningen var 3,4 procent. Sämst gick det för aktier med –6,8 procent. Onoterade tillgångar avkastade –1,6 procent medan fondens obligationer ökade i värde med 5,1 procent. Utvecklingen därefter gör dock att fonden är tillbaka vid ett nollresultat hittills i år, uppgav fondens vice vd Trond Grande på tisdagen.

Fallet minskar statsminister Erna Solbergs möjligheter att plocka fonden på pengar. Under första halvåret fick statskassan rekordhöga 167 miljarder kronor ur Oljefonden. Regeringen sa redan i maj att målet är att få ut mer än dubbelt så mycket, 420 miljarder kronor.

Norges ekonomi drabbades tidigt av coronakrisen, när oljepriset rasade i botten i spåren av minskad global efterfrågan. Fastlands-BNP minskade med 2,1 procent under det första kvartalet jämfört med det fjärde kvartalet i fjol, medan totala BNP minskade med 1,5 procent. På tisdag presenterar statistikmyndigheten SSP siffror för det andra kvartalet.

Samtidigt plågas oljefonden av en inflammerad strid kring tillsättningen av den nya vd:n, vilket hotar hans tillträde om bara två veckor.

Den avgående vd:n Yngve Slyngstad valde att efter tolv år vid rodret inte vara med på sin sista presskonferens på tisdagen. Det har blåst upp till politisk strid om hur det gick till när Oljefondens huvudman, den norska centralbanken Norges Bank, rekryterade hans efterträdare, hedgefondförvaltaren Nicolai Tangen. Som Di rapporterat tidigare gäller det både möjliga intressekonflikter och att hans firma Ako Capital LLP har lagt pengar i skatteparadis.

Kritiken slog även mot Yngve Slyngstad när en tidning avslöjade att han hade tagit emot en dyr flygbiljett av Nicolai Tangen. En internutredning slog dock fast att det inte stred mot fondens riktlinjer – men att dessa behöver ses över.

Det är nu osäkert om Nicolai Tangen kan tillträda som planerat om två veckor, den 1 september. Stortinget kommer att diskutera frågan senare i veckan. Det största oppositionspartiet, Arbeiderpartiet, säger nej till utnämningen.

”Det är en situation som vi självklart hade velat undvika. Men förhoppningsvis har vi under över 20 år byggt upp ett anseende som också kan motstå lite turbulens”, sa Trond Grande – som själv kandiderade till att ta över.


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?