Annons

Miljardraset ger Norges regering bekymmer

Värdet i världens största förmögenhetsfond, Oljefonden, minskade med 188 miljarder kronor under första halvåret.

Nedgången kommer olägligt för den norska regeringen.

Norges statsminister Erna Solberg.
Norges statsminister Erna Solberg.Foto:TT

Den negativa avkastningen var 3,4 procent. Sämst gick det för aktier med –6,8 procent. Onoterade tillgångar avkastade –1,6 procent medan fondens obligationer ökade i värde med 5,1 procent. Utvecklingen därefter gör dock att fonden är tillbaka vid ett nollresultat hittills i år, uppgav fondens vice vd Trond Grande på tisdagen.

Fallet minskar statsminister Erna Solbergs möjligheter att plocka fonden på pengar. Under första halvåret fick statskassan rekordhöga 167 miljarder kronor ur Oljefonden. Regeringen sa redan i maj att målet är att få ut mer än dubbelt så mycket, 420 miljarder kronor.

Norges ekonomi drabbades tidigt av coronakrisen, när oljepriset rasade i botten i spåren av minskad global efterfrågan. Fastlands-BNP minskade med 2,1 procent under det första kvartalet jämfört med det fjärde kvartalet i fjol, medan totala BNP minskade med 1,5 procent. På tisdag presenterar statistikmyndigheten SSP siffror för det andra kvartalet.

Samtidigt plågas oljefonden av en inflammerad strid kring tillsättningen av den nya vd:n, vilket hotar hans tillträde om bara två veckor.

Den avgående vd:n Yngve Slyngstad valde att efter tolv år vid rodret inte vara med på sin sista presskonferens på tisdagen. Det har blåst upp till politisk strid om hur det gick till när Oljefondens huvudman, den norska centralbanken Norges Bank, rekryterade hans efterträdare, hedgefondförvaltaren Nicolai Tangen. Som Di rapporterat tidigare gäller det både möjliga intressekonflikter och att hans firma Ako Capital LLP har lagt pengar i skatteparadis.

Kritiken slog även mot Yngve Slyngstad när en tidning avslöjade att han hade tagit emot en dyr flygbiljett av Nicolai Tangen. En internutredning slog dock fast att det inte stred mot fondens riktlinjer – men att dessa behöver ses över.

Det är nu osäkert om Nicolai Tangen kan tillträda som planerat om två veckor, den 1 september. Stortinget kommer att diskutera frågan senare i veckan. Det största oppositionspartiet, Arbeiderpartiet, säger nej till utnämningen.

”Det är en situation som vi självklart hade velat undvika. Men förhoppningsvis har vi under över 20 år byggt upp ett anseende som också kan motstå lite turbulens”, sa Trond Grande – som själv kandiderade till att ta över.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?