1515
Annons

Miljardlyft för Perssonfamiljen efter H&M:s styrkebesked

Elva miljarder kronor. Så mycket har värdet på Perssonfamiljens innehav stigit sedan den omvända vinstvarningen från H&M tidigare i veckan. 

Stefan Persson
Stefan PerssonFoto:Jack Mikrut

I tidags lyfte H&M HM B +1,64% Dagens utveckling -aktien rejält efter att ha släppt ett starkt preliminärt resultat för sitt tredje kvartal. Klädjätten rusade närmare 11 procent och stärktes ytterligare något i onsdagshandeln.

Det resulterar i en rejäl värdeökning för Stefan Persson och hans familjs innehav. Enligt ägardatatjänsten Holdings sitter de på drygt 622 miljoner aktier, som sedan i tisdags stigit i pris från 142,75 kronor till 160,50 kronor i skrivande stund. Det uppgår till en ökning på elva miljarder kr. 

Sammantaget för i år har aktien däremot sjunkit med 16 procent, vilket innebär att familjen Perssons innehav fortfarande har en bit kvar till värdet de hade i början av året. 

Så sent som i somras gjorde familjen sitt senaste aktieförvärv i H&M. Di rapporterade då att Stefan Persson med familj köpt 15,8 miljoner aktier. 


Revisorer varnar 3:12-utredare för gamla hjulspår: ”Vore ytterst tråkigt”

Inom kort gasar regeringens nytillsatta 3:12-utredning igång. På FAR ser man mest risker med projektet – inte minst med direktivens fokus på förenkling. 

”Det är svårt att förenkla utan att försämra”, kommenterar Hans Peter Larsson, Skatterådgivare FAR. 

Hans Peter Larsson, Skatterådgivare FAR.
Hans Peter Larsson, Skatterådgivare FAR.Foto:Jesper Frisk

Till hösten drar kommittén som nyligen tillsatts att utreda 3:12-reglerna igång sitt arbete. Juristen Linda Haggren, justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen, leder utredningen. Direktiven från regeringen är tydliga: Det komplexa regelverket ska förenklas. 

”Reglerna är snillrikt konstruerade. De ska både stimulera till företagande och förhindra inkomstomvandling. Så det är en ganska komplex uppgift att ge förslag på förenklingar”, säger Linda Haggren. 

Hur svårt blir det att jobba fram bra förenklingsförslag?
”Klart det är en utmaning. Därför är vi tre ledamöter i kommittén och har relativt gott om tid. Men det återstår att se hur mycket förenklingar vi kan komma fram till.”

Till sin hjälp får utredningskommittén en grupp experter, bland annat en representant från FAR, branschorganisationen för revisorer. Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR, är dock tveksam till om utredningen kan leda fram till några förbättringar.

”Jag tror att Företagarsverige har rätt höga förväntningar. Själv har jag inga speciella förväntningar alls. Det är svårt att förenkla utan att försämra. Direktiven är så öppet skriva så att alla kan läsa in vad de önskar”, säger han till Di. 

Vilken blir främsta utmaningen?
”Den del som handlar om inkomstomvandling kommer bli svårast att hantera. Definitionen av kapital och inkomst av tjänst är lite gammeldags.”

Behöver regelverket förenklas?
”Den här sektorn fungerar tio gånger bättre i dag än om vi backar bandet 30 år”, fortsätter Hans Peter Larsson och betonar: 

”Det mest önskvärda vore om man skjuter in de slutsatser som man kommer fram till i en större skatteutredning.”

Vad ser du för risker nu när 3:12 ska utredas igen?
”Risken är att man börjar tänka i gamla banor. Det vore ytterst tråkigt. Vi har ett himla drag i entreprenörskapet i Sverige, som vi alla drar fördel av. Det får inte försämras. Entreprenörer som tar risk måste få en avkastning som känns schysst, relevant och rättvis.”

Han tillägger: 

”Direktiven rymmer mer än bara förenkling. Det är lite av samma frågor som varit upp sedan Silfverbergs utredning 2016. Men nu kallar man det 'förenkling', så att säga.”

Ulrika Lundh Eriksson, skatterådgivare på PwC, ser också utmaningar med uppdraget men pekar på att förenklade regler kan gynna entreprenörer. 

”Syftet är bra. Det ska vara lätt att göra rätt som företagare”, säger hon och fortsätter: 

”I grund och botten är det välkommet med en ny utredning och ett större omtag. Sedan slutsatserna från den förra utredningen drogs tillbaka har det funnits en osäkerhet bland företagare om vad som kommer att gälla framöver.” 

Ser du några risker?
”Att slutresultatet blir mer komplext, trots målet att förenkla, och leder till försämringar jämfört med nuvarande system.”

Ulrika Lundh Eriksson är skatterådgivare på PwC.
Ulrika Lundh Eriksson är skatterådgivare på PwC.Foto:PwC

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?