Miljardinvesteringar till norra Sverige: ”Vi är världsledande”

Några av Sveriges största och mest spektakulära impact-investeringar sker längst upp i norra Sverige, där över hundra miljarder kronor just nu investeras i ny teknik för att klara klimatomställningen.

Markbygdens vindkraftpark utanför Piteå.
Markbygdens vindkraftpark utanför Piteå.Foto:Thomas Frostberg
En grupp näringslivsföreträdare på besök vid Markbygdens vindkraftpark utanför Piteå.
En grupp näringslivsföreträdare på besök vid Markbygdens vindkraftpark utanför Piteå.Foto:Thomas Frostberg
Kristina Falk, ansvarig för tillståndsfrågor vid Svevind som projektutvecklat Markbygdens vindkraftpark.Foto:Thomas Frostberg
Fredrik Bäcklund, operativ chef i Sverige för Svevind som projektutvecklat Markbygdens vindkraftpark.Foto:Thomas Frostberg
Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare
Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammareFoto:Per Pettersson

Impact-investeringar förknippas ofta med riskkapital till heta uppstartsbolag som med hjälp av teknik vill lösa ett samhällsproblem. Sådana exempel finns också, till exempel i Arctic Business Incubator med verksamhet i Luleå, Skellefteå, Kiruna och Piteå.

Men det är tunga företag som SSAB SSAB A +0,87% Dagens utveckling , LKAB och Vattenfall som står för de stora investeringarna i Norrbotten och Västerbotten – tillsammans med nykomlingar som Northvolt, Sunpine och Markbygden.

”Vi får många förfrågningar som ser att Norrbotten sitter på svaret på framtidens lösningar för ett hållbart och fossilfritt samhälle. Northvolts etablering i Skellefteå spiller också över med etableringar i Piteå, Luleå och andra orter i Norrbotten”, säger Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare.

Vi träffas på Café Condis i Luleå och Linda Nilsson går igenom en lång lista med investeringar som ska genomföras i Norrbotten och Västerbotten fram till 2035.

Här finns allt från satsningen på fossilfri ståltillverkning, en investering på 2 miljarder kronor enbart för pilotfasen, till innovationssatsningar i mindre bolag.

Totalsumman ligger på över 300 miljarder kronor. Uppemot hälften av denna summa handlar om impact-investeringar, det vill säga investeringar i lösningar på olika samhällsutmaningar som klimatkrisen, visar Dagens industris genomgång.

En stor del av resterande investeringar är i infrastruktur och samhällsomvandling, projekt som i flera fall också har hållbarhetsfokus.

Men impact-investeringarna ger också ringar på vattnet i form av andra miljardinvesteringar, som till exempel utbyggd hamnkapacitet i Luleå och Piteå för att kunna skeppa ut ökade volymer och ta emot större leveranser, till exempel vindkraftverk till bygget av Europas största vindkraftpark i Markbygden.

Just Markbygden står ensamt för cirka 60 miljarder av impact-investeringarna i området, varav en tredjedel redan är investerat. Fullt utbyggd ska satsningen ge motsvarande åtta procent av Sveriges nuvarande elförbrukning.

Vi följer med Kristina Falk och Fredrik Bäcklund från Svevind, som leder utvecklingen av den stora vindkraftparken till området som ligger cirka 45 minuters bilväg inåt landet från Piteå. Här kan rymmas 1101 vindkraftverk som mest.

Svevind är specialiserat på att leta upp platser som är särskilt lämpade för vindkraft och söker alla nödvändiga tillstånd, innan de sedan säljer projekten till andra företag som bygger och driver vindkraftparkerna.

”Med hjälp av en professor vid Uppsala universitet hittade vi i slutet av 1990-talet sätt att mäta vindförhållanden och kunde beräkna teoretiskt var det blåser mest. Vi identifierade då att högryggen i Markbygden såg väldigt lovande ut. Vi har haft vindmätning här sedan 2003”, förklarar Fredrik Bäcklund som är operativ chef för Svevinds svenska verksamhet.

Från en av de högsta punkterna på området går det att blicka ut mot vindkraftverk i alla riktningar.

”Det här är en bygd som varit hårt exploaterad av skogsbruk och varit en avfolkningsbygd, så det har förhållandevis liten påverkan på naturvärden och närboende. Sen var det ändå en lång process och samråd med närboende och myndigheter för att få fram tillstånden”, säger Kristina Falk, som är ansvarig för tillståndsfrågor på Svevind.

Hon skulle gärna se snabbare tillståndsprocesser för att Sverige ska kunna öka takten i omställningen till förnyelsebar energiproduktion.

Markbygden-projektet är uppdelat i tre etapper och hittills har omkring 250 vindkraftverk i den första etappen rests. Dessutom pågår utbyggnad av ytterligare några hundra verk.

Men alla de positiva nyheterna om miljardinvesteringar kommer inte utan tillhörande utmaningar:

”Vi är 250 000 invånare i Norrbotten och det var vi 1955 också, så frågan är hur vi ska klara omställningen. Vi är världsledande i mycket av det vi gör, så det handlar om att knyta smarta globala talanger till oss. Men då måste vi också ha jobb till partnern. Det krävs en paketlösning för medföljande om vi ska attrahera globalt när den ena får jobb på till exempel Northvolt”, säger Handelskammarens vd Linda Nilsson och hoppas på kommande etableringar av exempelvis internationell skolverksamhet.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?