1515
Annons

Miljarder upp i rök: Stordalens hotell blöder hundratals miljoner – varje månad

Den norske hotellkungen Petter Stordalens koncern blöder pengar. Under fjolåret rasade intäkterna med över 5 miljarder norska kronor i spåren av pandemin, rapporterar Dagens Næringsliv. 

Trots det ser det ut som att bolaget klarar sig bättre än ärkerivalen Scandic.

Petter Stordalen.
Petter Stordalen.Foto:Jack Mikrut.

Nordic Choice Hotels har ännu inte släppt sin årsredovisning för 2020, men i ett mejl till Dagens Næringsliv berättar koncernchefen Torgeir Silseth att intäkterna rasade från 11,5 miljarder norska kronor till 6,5 miljarder under fjolåret. Trots att nära hälften av alla intäkter försvann innebär det ett mindre tapp än Stockholmslistade Scandic Hotels, vars intäkter rasade med hela 71 procent under pandemiåret.

Norska DN uppskattar, baserat på siffror från Scandics kvartalsrapport, att Nordic Choice-koncernen blöder omkring 200 miljoner norska kronor i månaden. Torgeir Silseth beskriver uppskattningen som ”förmodligen inte korrekt, men i närheten”.

”Men det är viktigt att veta att januari är en av de absolut svagaste månaderna på året även utan en pandemi. Med ökad efterfrågan och minskade nedstängningar förväntar vi oss en gradvis förbättring av burn-raten (takten som företaget förlorar pengar, red anm) månad för månad under 2021”, skriver han.

För Scandic låg beläggningsgraden på bolagets 265 hotell med totalt 53.000 rum på 23 procent under det fjärde kvartalet. I januari var siffran 15 procent och fram till rapportdagen den 17 februari låg den på 18 procent. Scandics vd Jens Mathiesen lyfte dock fram en del ljuspunkter i en intervju med Di TV i samband med rapporten.

”I fjol såg vi bara 6 procents beläggning i april och 8 procent i maj, men i juli hade vi mer än 50 procent i Norge och 40 procent i Sverige när vi öppnade upp samhället. Utgångsläget är starkare nu, vi ligger inte på 6 procent utan på 18 procent och vi tror på en starkare juli än juli förra året.”

Men Scandic blöder pengar, likviditeten är nere på 1,4 miljarder kronor och i rapporten meddelade Scandic att de arbetar på en lösning för att säkra mer likviditet. Om det rör sig om en nyemission likt den Scandic gjorde i somras ville dock inte Jens Mathiesen svara på.

”Vi har inga kommentarer kring det. Just nu samlar vi våra stora aktieägare för att hitta bra lösningar för att se till att vi inte hamnar i kläm eller kommer i knipa med cash och likviditet, men vi har inte bestämt oss för vilken lösning och därför kan vi inte säga mer än så”, sa han till Di TV.

Scandic har också lyckats komma överens med sina hyresvärdar om hyresreduktioner på upp till 900 miljoner kronor för 2020-2022, där merparten enligt bolaget avser 2021. Även Nordic Choice arbetar med ett liknande upplägg och har enligt Torgeir Silseth haft en löpande dialog med hyresvärdarna sedan mars 2020. Men utfallet av den dialogen går han inte in på.

”Vi upplever att de allra flesta hyresvärdar ser det som rimligt att sänka hyran när inkomsterna är begränsade på grund av restriktioner för resor och möten. De har visat en vilja att bidra till att turistnäringen återhämtar sig efter krisen, vilket de också kommer att dra nytta av i ett långsiktigt perspektiv”, skriver han till DN.

Tidigare under februari gick den norska storbanken DNB in och säkrade en pant på över 5 miljarder norska kronor i Petter Stordalens hotellkoncern. I en intervju med Di beskrev den norska hotellkungen det hela som en ren teknikalitet och bekräftade samtidigt att han sålt av både aktier och fastigheter för att säkra kapital. 

Modeskaparen Issey Miyake död

Den japanske modeskaparen Issey Miyake har avlidit, 84 år gammal. Hans internationella karriär sträckte sig över mer än 50 år.

Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.
Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.

Issey Miyake var en av flera unga japanska designers som nådde framgång i Paris från mitten av 1970-talet. Han blev främst känd för klädmärket som bär hans namn.

Modelegendaren avled den 5 augusti, meddelar en av hans medarbetare. Enligt hans egen önskan ska han redan ha begravts med endast anhöriga närvarande. Det ska inte finnas några planer på en större ceremoni.

Issey Miyake stod bakom bekväma kläder i avant garde-stil. Bland annat gjorde han kläder med veck som var permanenta och som inte skrynklade.

Han gjorde även över 100 svarta polotröjor till den legendariske Apple-chefen Steve Jobs.

Issey Miyake föddes i Hiroshima 1938 och överlevde atombomben som fälldes där 1945. Han talade sällan om händelsen, men i en artikel om nedrustning han skrev i The New York Times 2009 bröt han tystnaden.

”När jag blundar kan jag fortfarande se saker som ingen någonsin borde uppleva: ett starkt rött ljus, det svarta molnet kort därefter, människor som springer åt alla håll och desperat försöker fly”, skrev han.

”Jag har aldrig valt att dela mina minnen eller tankar om den dagen. Jag har försökt, men utan framgång, att lägga dem bakom mig och har föredragit att tänka på saker som kan skapas, inte förstöras, och som bringar skönhet och glädje.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera