Miljarder upp i rök: Stordalens hotell blöder hundratals miljoner – varje månad

Den norske hotellkungen Petter Stordalens koncern blöder pengar. Under fjolåret rasade intäkterna med över 5 miljarder norska kronor i spåren av pandemin, rapporterar Dagens Næringsliv. 

Trots det ser det ut som att bolaget klarar sig bättre än ärkerivalen Scandic.

Petter Stordalen.
Petter Stordalen.Foto:Jack Mikrut.

Nordic Choice Hotels har ännu inte släppt sin årsredovisning för 2020, men i ett mejl till Dagens Næringsliv berättar koncernchefen Torgeir Silseth att intäkterna rasade från 11,5 miljarder norska kronor till 6,5 miljarder under fjolåret. Trots att nära hälften av alla intäkter försvann innebär det ett mindre tapp än Stockholmslistade Scandic Hotels, vars intäkter rasade med hela 71 procent under pandemiåret.

Norska DN uppskattar, baserat på siffror från Scandics kvartalsrapport, att Nordic Choice-koncernen blöder omkring 200 miljoner norska kronor i månaden. Torgeir Silseth beskriver uppskattningen som ”förmodligen inte korrekt, men i närheten”.

”Men det är viktigt att veta att januari är en av de absolut svagaste månaderna på året även utan en pandemi. Med ökad efterfrågan och minskade nedstängningar förväntar vi oss en gradvis förbättring av burn-raten (takten som företaget förlorar pengar, red anm) månad för månad under 2021”, skriver han.

För Scandic låg beläggningsgraden på bolagets 265 hotell med totalt 53.000 rum på 23 procent under det fjärde kvartalet. I januari var siffran 15 procent och fram till rapportdagen den 17 februari låg den på 18 procent. Scandics vd Jens Mathiesen lyfte dock fram en del ljuspunkter i en intervju med Di TV i samband med rapporten.

”I fjol såg vi bara 6 procents beläggning i april och 8 procent i maj, men i juli hade vi mer än 50 procent i Norge och 40 procent i Sverige när vi öppnade upp samhället. Utgångsläget är starkare nu, vi ligger inte på 6 procent utan på 18 procent och vi tror på en starkare juli än juli förra året.”

Men Scandic blöder pengar, likviditeten är nere på 1,4 miljarder kronor och i rapporten meddelade Scandic att de arbetar på en lösning för att säkra mer likviditet. Om det rör sig om en nyemission likt den Scandic gjorde i somras ville dock inte Jens Mathiesen svara på.

”Vi har inga kommentarer kring det. Just nu samlar vi våra stora aktieägare för att hitta bra lösningar för att se till att vi inte hamnar i kläm eller kommer i knipa med cash och likviditet, men vi har inte bestämt oss för vilken lösning och därför kan vi inte säga mer än så”, sa han till Di TV.

Scandic har också lyckats komma överens med sina hyresvärdar om hyresreduktioner på upp till 900 miljoner kronor för 2020-2022, där merparten enligt bolaget avser 2021. Även Nordic Choice arbetar med ett liknande upplägg och har enligt Torgeir Silseth haft en löpande dialog med hyresvärdarna sedan mars 2020. Men utfallet av den dialogen går han inte in på.

”Vi upplever att de allra flesta hyresvärdar ser det som rimligt att sänka hyran när inkomsterna är begränsade på grund av restriktioner för resor och möten. De har visat en vilja att bidra till att turistnäringen återhämtar sig efter krisen, vilket de också kommer att dra nytta av i ett långsiktigt perspektiv”, skriver han till DN.

Tidigare under februari gick den norska storbanken DNB in och säkrade en pant på över 5 miljarder norska kronor i Petter Stordalens hotellkoncern. I en intervju med Di beskrev den norska hotellkungen det hela som en ren teknikalitet och bekräftade samtidigt att han sålt av både aktier och fastigheter för att säkra kapital. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?