Annons

Miljarder upp i rök när Volvo föll tungt på börsen

Marknaden reagerade surt på Cevians försäljning av sin tunga ägarpost i AB Volvo till kinesiska Geely. På en enda handelsdag gick flera miljarder kronor upp i rök när aktien backade med knappt 3 procent.

På onsdagsmorgonen sålde aktivistfonden Cevian Capital och dess starke man Christer Gardell av hela sitt aktieinnehav i lastbillstillverkaren AB Volvo VOLV B +1,27% Dagens utveckling . I stället blir kinesiska Geely största kapitalägare i den svenska industriklenoden.

Inför onsdagens börsöppning hade Volvo ett samlat börsvärde på 340,4 miljarder kronor. Innan julhelgen stängde nämligen den mer röststarka A-aktien på 159,7 kronor medan den likvida B-aktien kostade 160 kronor.

Inledningsvis steg Volvoaktien med ungefär en procent på Stockholmsbörsen, just efter beskedet om ägarbytet, men tämligen snart hade kursen vänt ned och jätteaffären förvandlades till ett sänke för bolaget.

Vid börsens stängning på onsdagen hade A-aktien backat med 2,38 procent medan B-aktien föll ännu tyngre till minus 2,87 procent.

Därmed har Volvos sammanlagda börsvärde reducerats till 330,9 miljarder kronor. Li Shufu fick sålunda se nästan 10 miljarder kronor gå upp i rök under sin första handelsdag som storägare.

Volvos fall bidrog till att storbolagsindexet OMXS30 tappade med 0,7 procent under onsdagen. På en i övrigt sur börs backade det breda OMXS-indexet med 0,4 procent där endast sex bolag stängde på plus.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?