När klockan slog tolv på nyårsnatten blev det lagligt att röka marijuana i delstaten Kalifornien i USA. Drogen har fört med sig en växande industri, uppskattad till ett värde på 7 miljarder dollar, motsvarande 57 miljarder kronor. Lyckas delstaten flytta den sedan länge väletablerade svarta marknaden in i ljuset under lag och ordning, skulle det innebära lokala skatteintäkter på dryga 8 miljarder kronor, skriver LA Times.
Kalifornien var först ut med att legalisera marijuana i medicinskt syfte redan 1996. Nu ska drogen behandlas på ett liknande sätt som alkohol, men delstaten står inför stora utmaningar för att marknaden och konsumtionen ska hamna under myndigheterna kontroll.
En utmaning är att utfärda de nära 20 olika sorters licenser som krävs för produktion, distribution och försäljning, skriver LA Times.
En annan fråga är hur myndigheterna ska lyckas ta kontrollen över pengaflödet i en bransch som traditionellt nästan uteslutet hanterat kontanter. Kalifornien har nu vänt sig till USA:s president Donald Trump för råd om hur industrin ska kunna bli en del av det rikstäckande banksystemet, samtidigt som marijuana förblir olagligt på nationell nivå.
Bakgrunden till legaliseringen är att komma tillrätta med den stora svarta marknaden och få en bättre förståelse för ungas droganvändande. Det kommer fortsatt att vara olagligt att sälja drogen till minderåriga under 21 år och mängden marijuana som en användare får bära med sig begränsas.
Om Kalifornien kommer att lyckas att ta kontrollen över den väloljade, svarta drogmarknaden återstår att se, men skeptikerna är många.
”Kalifornien bygger ett flygplan när det redan är luften. Det kommer att ta oss tio år att städa upp den röra vi är i”, sa den demokratiska senatorn Mike McGuire, enligt LA Times.