1515
Annons

Miljarder med drogpengar flyttas ut i ljuset

En drogindustri värd motsvarande 57 miljarder kronor står på spel när Kalifornien legaliserar marijuana.

Kalifornien legaliserar marijuana.
Kalifornien legaliserar marijuana.Bild:TT

När klockan slog tolv på nyårsnatten blev det lagligt att röka marijuana i delstaten Kalifornien i USA. Drogen har fört med sig en växande industri, uppskattad till ett värde på 7 miljarder dollar, motsvarande 57 miljarder kronor. Lyckas delstaten flytta den sedan länge väletablerade svarta marknaden in i ljuset under lag och ordning, skulle det innebära lokala skatteintäkter på dryga 8 miljarder kronor, skriver LA Times.

Kalifornien var först ut med att legalisera marijuana i medicinskt syfte redan 1996. Nu ska drogen behandlas på ett liknande sätt som alkohol, men delstaten står inför stora utmaningar för att marknaden och konsumtionen ska hamna under myndigheterna kontroll.

En utmaning är att utfärda de nära 20 olika sorters licenser som krävs för produktion, distribution och försäljning, skriver LA Times.

En annan fråga är hur myndigheterna ska lyckas ta kontrollen över pengaflödet i en bransch som traditionellt nästan uteslutet hanterat kontanter. Kalifornien har nu vänt sig till USA:s president Donald Trump för råd om hur industrin ska kunna bli en del av det rikstäckande banksystemet, samtidigt som marijuana förblir olagligt på nationell nivå.

Bakgrunden till legaliseringen är att komma tillrätta med den stora svarta marknaden och få en bättre förståelse för ungas droganvändande. Det kommer fortsatt att vara olagligt att sälja drogen till minderåriga under 21 år och mängden marijuana som en användare får bära med sig begränsas.

Om Kalifornien kommer att lyckas att ta kontrollen över den väloljade, svarta drogmarknaden återstår att se, men skeptikerna är många.

”Kalifornien bygger ett flygplan när det redan är luften. Det kommer att ta oss tio år att städa upp den röra vi är i”, sa den demokratiska senatorn Mike McGuire, enligt LA Times.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion  

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Svensk dollarbrist i sviten av marknadsoro: ”Det rör på sig ganska friskt”

Dollarbrist plågar på nytt den svenska finansmarknaden. Ett fenomen som märktes under både Lehmankrisen och pandemioron 2020 signalerar nu stress i det finansiella systemet.

Sverige är dock inte ensamt om problemet och rutinerna för räddningsmanövrar är väl inövade.

Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.
Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.Foto:Pressbild, Fareed Khan

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera