Annons

Miljarder att spara med bättre sjukhushygien

Varje år drabbas 65.000 patienter av vårdrelaterade infektioner (VRI) och behöver därför stanna extra dagar på sjukhus – något som kostar landstingen nära sju miljarder kronor årligen.

Men uppemot hälften av alla fall av vårdrelaterade infektioner skulle kunna stoppas om vården följde de råd som finns för att förhindra smittspridning, enligt en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som Dagens Medicin skriver om. Gjorde man det kunde 300.000 vårdplatser frigöras och 3 miljarder kronor sparas.

"Att runt 30.000 patienter får VRI som kunde ha undvikits, ger ökade vårdtider som motsvarar vårdplatser för ett helt sjukhus. Det handlar om totalt 300.000 vårdplatser om året. Med tanke på vårdplatsbristen bör den kunskapen motivera till ett mer proaktivt arbete i hela vårdkedjan, så att det gagnar patienten", säger Eva Estling, samordnare för patientsäkerhetsfrågor på SKL, till tidningen.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?