1515

Miljardböter hotar – nu avslutas rättegången mot teknikkonsulten

På fredagen avslutas rättegången mot teknikkonsulten Pöyry i Singapore. Döms det numera ÅF-ägda företaget riskerar bolaget ett skadestånd på uppemot 5,5 miljarder kronor.

Foto:Janerik Henriksson/TT

I april rapporterade Di att den teknikkonsulten ÅF Pöyry AFRY +0,5% Dagens utveckling riskerar ett skadestånd i miljardklassen efter att ha varit inblandade i skandalen kring det kinesiska skogsbolaget Sino-Forest.

Pöyry ska ha varit involverade som konsulter när Sino-Forest överdrivit sina tillgångar för att blåsa upp sin värdering och vilseleda marknaden. När ÅF förvärvade sin finländska branschkollega i februari i år följde de rättsliga processerna alltså med på köpet.

Rättegången mot Pöyry har pågått under veckan och avslutas på fredagen i Singapores högsta domstol.

Investerarna som driver målet mot Sino-Forest har anlitat den australisk-italienske utredaren Cosimo Borrelli att företräda dem under rättegången. Han är specialiserad på ekonomiska utredningar och är välrenommerad på området i Asien. Han har ända sedan 2014 företrätt de investerare som känner sig lurade av Sino-Forests uppblåsta värdering.

I mars förra året övertygade han domstolen i Ontario i Kanada att gå på investerarnas linje som beviljades ett skadestånd på motsvarande 25 miljarder kronor, eftersom man ansåg att Sino-Forests vd Allen Chan gjort sig skyldig till bedrägeri.

Pöyry företräds i sin tur av jurister från byrån Wong & Leow som ägs av Baker McKenzies, en av världens ledande advokatbyråer.

Inget Pöyry-bolag eller personer från företaget ska ha varit direkt inblandade i bedrägeriet. Däremot anklagas man för att genom avtalsbrott och vårdslöshet ha fördröjt upptäckten av det.

Bolaget anser att förfarandena är grundlösa och att det är för tidigt att bedöma utfallet. Ett avgörande väntas först under 2020.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?