1515
Annons

Miljardärerna krattar för norska Northvolt i Svenljunga

Börsnoterade fastighetsbolaget Logistea och Svenljunga kommun jobbar nu för fullt för att norska Freyr ska kunna välja den västsvenska kommunen för en av sina planerade batterifabriker. I potten ligger mångmiljardinvesteringar och många nya arbetstillfällen.

Fastighetsmiljardärerna Ilija Batljan och Rutger Arnhult är storägare i Logistea.
Fastighetsmiljardärerna Ilija Batljan och Rutger Arnhult är storägare i Logistea.Foto:Jesper Frisk

”Detta är verkligen ett jätteprojekt. Om det blir verklighet blir det inte bara det största som hänt någonsin både för oss som bolag och för Svenljunga kommun. Det blir i så fall en investering av stor betydelse för hela regionen och för Sverige”, säger Niklas Zuckerman, vd för Logistea.

Fastighetsbolaget, som har fastighetsmiljardärerna Ilija Batljan och Rutger Arnhult som stora ägare, avslöjade i december förra året att Svenljunga kunde bli aktuellt för en ny stor batterifabrik. Det var genom ett börsmeddelande där Logistea uppgav att det tillsammans med partnern Hansson Holding, via ett samriskföretag, ingått en avsiktsförklaring om att teckna ett hyresavtal med en internationell battericellstillverkare. Ett markreservationsavtal om en miljon kvadratmeter hade då också ingåtts med Svenljunga kommun och markområdet ska möjliggöra även etablering för underleverantörer och annan bebyggelse.

”Vår roll om projektet blir av är bland annat att bygga och äga fabrikslokalerna. Fullt utbyggt handlar det om en uthyrbar yta på upp till cirka 380.000 kvadratmeter, så det är ett oerhört stort projekt”, säger Niklas Zuckerman.

Några närmare uppgifter om vare sig tidsplanen eller hur mycket ett eventuellt avtal kan bli värt för Logistea vill han inte lämna.  

”Det handlar än så länge om en avsiktsförklaring. Men efter att ha jobbat med detta i flera månader är vi fortsatt lika optimistiska”, säger Niklas Zuckerman.

Niklas Zuckerman, vd Logistea.
Niklas Zuckerman, vd Logistea.Foto:Jenny Lagerqvist

Vad händer då med projektet?
”Vår roll just nu är att tillsammans med kommunen och Freyr fortsätta att titta på förutsättningarna och driva detaljplaneprocessen för att säkerställa en etablering”, säger Niklas Zuckerman.

Och Svenljunga kommun bekräftar för Di att den sedan i mars inlett arbetet med detaljplanen.

”Detta är en fantastisk möjlighet inte bara för kommunen utan hela regionen. Svenljunga kommun gör nu en stor kraftsamling för att möjliggöra det här enorma projektet”, säger Magnus Nilsson, som själv nyligen slutade som kommunchef för att tillträda den nya tjänsten som projektledare för detaljplanearbetet. 

Magnus Nilsson, projektledare Svenljunga kommun.
Magnus Nilsson, projektledare Svenljunga kommun.Foto:Johanna Sander/Svenljunga kommun

Svenljunga kommun har förvärvat all mark som behövs och har avsatt 6 miljoner kronor för att ta fram en detaljplan och målet är att ha den klar under 2023, enligt Magnus Nilsson.

”Kompetensförsörjningen och infrastrukturen är några av alla punkter som måste säkras. Elnätet kommer sannolikt att behöva stärkas: Även om vi inte tar ut något i förskott så är vi just nu väldigt optimistiska och förhoppningsfulla”, avslutar han.

Även regeringen gläds över den eventuella norska jätteinvesteringen.

”Planerna i Svenljunga är glädjande och viktiga. Vi genomför en grön industriell revolution i Sverige med sänkta utsläpp och nya jobb”, säger miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S).  

Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S)
Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S)Foto:Lars Schröder/TT

Amido ökade försäljningen – men större förlust

Amido, som utvecklar passagesystem som används av fastighetsägare, rapporterar intäkter på 7,0 miljoner kronor för det andra kvartalet 2022 (5,9).

Aktiverat arbete stod för 2,3 miljoner kronor (1,9).

Nettoförsäljningen ökade med 20 procent till 4,7 miljoner kronor, uppger Amido i rapporten.

Ebitda-resultatet var -1,3 miljon kronor (-0,6) och resultatet före skatt var -2,7 miljoner kronor (-1,5). 

Antalet digitala nycklar ökade till 1.001.841 (827.137) vid periodens slut.

”Vår förväntan från första kvartalet var att passera 1 miljon digitala nycklar i år. Att vi gjorde det redan i andra kvartalet var över den förväntan. Redan befintliga leveransprojekt säkerställer att vi under 2022 kommer leverera väsentligt många fler digitala nycklar än förra året”, skriver Amidos vd Johnny Berlic i rapporten.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera