ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Miljardärer upp till kamp mot Trumps tullar

Industrimogulerna Charles och David Koch startar en jättekampanj mot president Donald Trumps tullar. Reklam, lobbying, lobbying och gräsrotsmobilisering för miljontals dollar står på programmet.

Måttet är rågat för bröderna Koch, multimiljardärer och ärkerepublikaner. 

De blåste på måndagen till strid mot president Donald Trumps handelspolitik. De plöjer ner "flera miljoner dollar" i en ny kraftfull kampanj mot tullar och för frihandel, rapporterar CNBC.

Kampanjen ska verka för att rulla tillbaka såväl redan införda stål- och aluminiumtullar som de föreslagna strafftullarna riktade mot kinesiska varor.

Kochbröderna - goda för vardera omkring 50 miljarder dollar, motsvarande nära 440 miljarder kronor - är välkända bidragsgivare bakom det republikanska partiet och konservativ politik. 

Den nya reklam- och PR-kampanjen för frihandel ska drivas av deras etablerade opinionsbildande organisationer som Freedom Partners, Americans for Prosperity och Libre Initiative.

Koch Industries är världens näst största privata företagsimperium utanför börsen, med en omsättning på omkring 100 miljarder dollar, motsvarande 875 mdr kr, enligt Bloomberg. Industrikonglomeratet med huvudkontor i Wichita i Kansas omfattar bland annat oljeraffinaderier, oljeledningar, pappersmassaindustrier och råvaruhandel.

Det amerikanska näringslivet har hittills mest ägnat sig åt att fira i spåren av Donald Trumps politik, eftersom den inkluderat kraftiga skattelättnader av avregleringar för företag. Men tullarna är ett hot, understryker Koch-organisationerna.

"Det finns bättre sätt att förhandla handelsavtal än att straffa amerikanska konsumenter och företag med högre kostnader", säger Tim Phillips, vd för Americans for Prosperity till CNBC.

Förutom krav på ett tullstopp riktar Koch-kampanjen fyra specifika frihandelskrav mot Donald Trump: Återuppta förhandlingar om frihandelsavtalet med EU, TTIP, liksom motsvarande med Stillahavsländerna, TPP. Slutför ett frihandelsavtal med Storbritannien och uppgradera Nordamerikaavtalet NAFTA.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer