1515
Annons

Miljardärer upp till kamp mot Trumps tullar

Industrimogulerna Charles och David Koch startar en jättekampanj mot president Donald Trumps tullar. Reklam, lobbying, lobbying och gräsrotsmobilisering för miljontals dollar står på programmet.

Måttet är rågat för bröderna Koch, multimiljardärer och ärkerepublikaner. 

De blåste på måndagen till strid mot president Donald Trumps handelspolitik. De plöjer ner "flera miljoner dollar" i en ny kraftfull kampanj mot tullar och för frihandel, rapporterar CNBC.

Kampanjen ska verka för att rulla tillbaka såväl redan införda stål- och aluminiumtullar som de föreslagna strafftullarna riktade mot kinesiska varor.

Kochbröderna - goda för vardera omkring 50 miljarder dollar, motsvarande nära 440 miljarder kronor - är välkända bidragsgivare bakom det republikanska partiet och konservativ politik. 

Den nya reklam- och PR-kampanjen för frihandel ska drivas av deras etablerade opinionsbildande organisationer som Freedom Partners, Americans for Prosperity och Libre Initiative.

Koch Industries är världens näst största privata företagsimperium utanför börsen, med en omsättning på omkring 100 miljarder dollar, motsvarande 875 mdr kr, enligt Bloomberg. Industrikonglomeratet med huvudkontor i Wichita i Kansas omfattar bland annat oljeraffinaderier, oljeledningar, pappersmassaindustrier och råvaruhandel.

Det amerikanska näringslivet har hittills mest ägnat sig åt att fira i spåren av Donald Trumps politik, eftersom den inkluderat kraftiga skattelättnader av avregleringar för företag. Men tullarna är ett hot, understryker Koch-organisationerna.

"Det finns bättre sätt att förhandla handelsavtal än att straffa amerikanska konsumenter och företag med högre kostnader", säger Tim Phillips, vd för Americans for Prosperity till CNBC.

Förutom krav på ett tullstopp riktar Koch-kampanjen fyra specifika frihandelskrav mot Donald Trump: Återuppta förhandlingar om frihandelsavtalet med EU, TTIP, liksom motsvarande med Stillahavsländerna, TPP. Slutför ett frihandelsavtal med Storbritannien och uppgradera Nordamerikaavtalet NAFTA.

Hummerilska hos USA – anser att Kina bryter handelsavtal

En konflikt har blossat upp mellan USA och Kina. I fokus – Kinas bristande import av hummer från delstaten Maine.

USA anklagar nämligen Kina för att inte följa det handelsavtal som skrevs under när Donald Trump var president och den republikanska senatorn i Maine, Susan Collins, vill nu se ”omedelbara åtgärder”.

Just hummerfisket var en av de näringsgrenar som påverkades i samband med handelskriget mellan USA och Kina. När det så kallade fas 1-avtalet skrevs under var det avtalat att Kina skulle importera amerikanska varor för motsvarande 200 miljarder dollar som kompensation. Men av humrar har det enligt USA nu inte skett nästan någon import alls.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera