Annons

Miljardaffär skapar lokal fastighetsjätte

Fastighetsbolagen Next Step Group och Bygg-Göta startar ett gemensamt bolag genom en affär i miljardklassen. 

Det nya företaget får över 30.000 kvadratmeter kommersiell yta i Nya Hovås för långsiktig förvaltning. 

Bild:Bo Håkansson, Bilduppdraget

Fastigheterna ägdes tidigare av Next Step Group, som har varit drivande i processen att skapa den nya stadsdelen i västra Göteborg. I affären, som är den största enskilda som Bygg-Göta har gjort, ingår fyra större byggnader som bland annat inhyser Ica och Systembolaget.  

"I området är det 1.300 bostäder under produktion och det blir ungefär 45.000 kvadratmeter kommersiella ytor i de första faserna", säger Jacob Torell, vd för Next Step Group.  

I beståndet ingår även bottenvåningarna i några av bostadshusen i området, där handelslokalerna finns. 

"Tredimensionell fastighetsbildning har man pratat mycket om, men det har inte gjorts så mycket. Men vi äger bottenplanen eftersom de är så viktiga för handelsmixen i området. "

Next Step Group var tidigare ägare även till byggrätter för bostäder i området, men sålde dem 2013 till Skanska SKA B +1,54% Dagens utveckling och Veidekke. 

Utöver de 30.000 kvadratmeter som nu går in i förvaltningsfas, samt de ytterligare 15.000 kvadratmeter yta som är under uppförande, planeras en tredje etapp i området.

"Vi gör det projektet ihop med Skanska, HSB och Göteborgs Stad", berättar Jacob Torell. 

Han är mycket nöjd över att ha kommit i kontakt med familjeföretaget Bygg-Göta så att Next Step fortsatt kan vara med och förvalta fastigheterna man har byggt. 

Samtidigt behöver bolaget kapital för den vidare utvecklingen av området, samt det stora projekt som nyligen annonserades i anknytning till Astra Zeneca AZN +0,81% Dagens utveckling , där ett kluster inom livsvetenskaper ska skapas. 

"Det här är ett rätt stort bestånd och vi är i en expansiv fas", säger Jacob Torell om försäljningen. 

Ronny Persson, vd för Bygg-Göta, säger att man har följt utvecklingen i området en längre tid. 

"Det är på få ställen man kan skapa en ny stadsdel och få det att bli bra", säger han.

Bygg-Göta är ett betydligt äldre bolag och har ungefär 100 fastigheter i beståndet, sammanlagt 450000 kvadratmeter. 

"Vi är ett solitt bolag", säger Ronny Persson om finansieringen, men tillägger att det har lånats pengar i samband med affären.

De båda bolagen har genom åren anlitat samma arkitekt, Magnus Månsson, och har därigenom fått kontakt. Bygg-Göta har bland annat byggt hotellet Avalon som ligger centralt i Göteborg.  

Ungefär en tredjedel av ytan i de kommersiella fastigheterna i Nya Hovås består av handelsyta. 

Hur ser ni på att den branschen är i gungning?
"Vi tror att man kommer att vilja ha ett fysiskt möte i framtiden. Då handlar det om att anpassa sig för att möta den efterfrågan som finns. Vi jobbar med ganska små ytor och erbjuder i stället en variation. Alla våra handlare säljer också på nätet", säger Jacob Torell. 

Även fastighetsbranschen skakar lite. Hur ser ni på det?
"Göteborg har alltid varit en mindre fluktuerande fastighetsmarknad än Stockholm. Det som man nu drar fram handlar mycket om utveckling av bostäder och i detta läge inte om kommersiella fastigheter. Men det kan ju bli så. Då har vi ett långsiktigt ägande som ger en stabil grund", säger Ronny Persson. 

Grunden till hela området är Kodaks gamla lokaler som byggdes 1982. Därefter satt bolaget Swemed Lab i lokalerna. Bolaget drevs av Joakim Garfvéns familj. Han började sedan tillsammans med Jacob Torell att utveckla fastigheten 2004. 

"Utifrån det började vi sedan titta på vidareutveckling av området", säger Jacob Torell.


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?