1515
Annons

Miljardaffär skapar lokal fastighetsjätte

Fastighetsbolagen Next Step Group och Bygg-Göta startar ett gemensamt bolag genom en affär i miljardklassen. 

Det nya företaget får över 30.000 kvadratmeter kommersiell yta i Nya Hovås för långsiktig förvaltning. 

Bild:Bo Håkansson, Bilduppdraget

Fastigheterna ägdes tidigare av Next Step Group, som har varit drivande i processen att skapa den nya stadsdelen i västra Göteborg. I affären, som är den största enskilda som Bygg-Göta har gjort, ingår fyra större byggnader som bland annat inhyser Ica och Systembolaget.  

"I området är det 1.300 bostäder under produktion och det blir ungefär 45.000 kvadratmeter kommersiella ytor i de första faserna", säger Jacob Torell, vd för Next Step Group.  

I beståndet ingår även bottenvåningarna i några av bostadshusen i området, där handelslokalerna finns. 

"Tredimensionell fastighetsbildning har man pratat mycket om, men det har inte gjorts så mycket. Men vi äger bottenplanen eftersom de är så viktiga för handelsmixen i området. "

Next Step Group var tidigare ägare även till byggrätter för bostäder i området, men sålde dem 2013 till Skanska SKA B -1,88% Dagens utveckling och Veidekke. 

Utöver de 30.000 kvadratmeter som nu går in i förvaltningsfas, samt de ytterligare 15.000 kvadratmeter yta som är under uppförande, planeras en tredje etapp i området.

"Vi gör det projektet ihop med Skanska, HSB och Göteborgs Stad", berättar Jacob Torell. 

Han är mycket nöjd över att ha kommit i kontakt med familjeföretaget Bygg-Göta så att Next Step fortsatt kan vara med och förvalta fastigheterna man har byggt. 

Samtidigt behöver bolaget kapital för den vidare utvecklingen av området, samt det stora projekt som nyligen annonserades i anknytning till Astra Zeneca AZN +0,23% Dagens utveckling , där ett kluster inom livsvetenskaper ska skapas. 

"Det här är ett rätt stort bestånd och vi är i en expansiv fas", säger Jacob Torell om försäljningen. 

Ronny Persson, vd för Bygg-Göta, säger att man har följt utvecklingen i området en längre tid. 

"Det är på få ställen man kan skapa en ny stadsdel och få det att bli bra", säger han.

Bygg-Göta är ett betydligt äldre bolag och har ungefär 100 fastigheter i beståndet, sammanlagt 450000 kvadratmeter. 

"Vi är ett solitt bolag", säger Ronny Persson om finansieringen, men tillägger att det har lånats pengar i samband med affären.

De båda bolagen har genom åren anlitat samma arkitekt, Magnus Månsson, och har därigenom fått kontakt. Bygg-Göta har bland annat byggt hotellet Avalon som ligger centralt i Göteborg.  

Ungefär en tredjedel av ytan i de kommersiella fastigheterna i Nya Hovås består av handelsyta. 

Hur ser ni på att den branschen är i gungning?
"Vi tror att man kommer att vilja ha ett fysiskt möte i framtiden. Då handlar det om att anpassa sig för att möta den efterfrågan som finns. Vi jobbar med ganska små ytor och erbjuder i stället en variation. Alla våra handlare säljer också på nätet", säger Jacob Torell. 

Även fastighetsbranschen skakar lite. Hur ser ni på det?
"Göteborg har alltid varit en mindre fluktuerande fastighetsmarknad än Stockholm. Det som man nu drar fram handlar mycket om utveckling av bostäder och i detta läge inte om kommersiella fastigheter. Men det kan ju bli så. Då har vi ett långsiktigt ägande som ger en stabil grund", säger Ronny Persson. 

Grunden till hela området är Kodaks gamla lokaler som byggdes 1982. Därefter satt bolaget Swemed Lab i lokalerna. Bolaget drevs av Joakim Garfvéns familj. Han började sedan tillsammans med Jacob Torell att utveckla fastigheten 2004. 

"Utifrån det började vi sedan titta på vidareutveckling av området", säger Jacob Torell.

Modeskaparen Issey Miyake död

Den japanske modeskaparen Issey Miyake har avlidit, 84 år gammal. Hans internationella karriär sträckte sig över mer än 50 år.

Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.
Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.

Issey Miyake var en av flera unga japanska designers som nådde framgång i Paris från mitten av 1970-talet. Han blev främst känd för klädmärket som bär hans namn.

Modelegendaren avled den 5 augusti, meddelar en av hans medarbetare. Enligt hans egen önskan ska han redan ha begravts med endast anhöriga närvarande. Det ska inte finnas några planer på en större ceremoni.

Issey Miyake stod bakom bekväma kläder i avant garde-stil. Bland annat gjorde han kläder med veck som var permanenta och som inte skrynklade.

Han gjorde även över 100 svarta polotröjor till den legendariske Apple-chefen Steve Jobs.

Issey Miyake föddes i Hiroshima 1938 och överlevde atombomben som fälldes där 1945. Han talade sällan om händelsen, men i en artikel om nedrustning han skrev i The New York Times 2009 bröt han tystnaden.

”När jag blundar kan jag fortfarande se saker som ingen någonsin borde uppleva: ett starkt rött ljus, det svarta molnet kort därefter, människor som springer åt alla håll och desperat försöker fly”, skrev han.

”Jag har aldrig valt att dela mina minnen eller tankar om den dagen. Jag har försökt, men utan framgång, att lägga dem bakom mig och har föredragit att tänka på saker som kan skapas, inte förstöras, och som bringar skönhet och glädje.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera