1515

Militärsamarbete med Storbritannien utreds

Försvarsmakten ska utreda förutsättningarna för Sverige att ingå i ett militärsamarbete under ledning av Storbritannien. Förutom Storbritannien har sex andra Natoländer anslutit sig till styrkan Joint Expeditionary Force, JEF.

Bild:Pontus Lundahl/TT

"Vi har också fört ett resonemang med Finland och vi ska gemensamt göra en analys av ett eventuellt deltagande i JEF. Vi vill koordinera våra ställningstaganden", säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till Dagens Nyheter.

JEF är inget stående förband utan länderna anmäler olika enheter som kan sättas in i ett krisläge. På måndagen får Försvarsmakten i uppdrag att ta fram ett underlag för hur ett svenskt bidrag kan se ut.

Trots att de sju länder som nu ingår är Natoländer ser Hultqvist inga problem för den svenska militära alliansfriheten.

"JEF är ju inte en Natostyrka, utan ett brittiskt initiativ och en brittisk ledd verksamhet. Det innebär att vi kan delta, men vi har inget åtagande att delta i operationer", säger han till tidningen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?