Annons

Militärplan missade landningsbanan – 29 döda

Ett militärplan med 92 människor ombord missade landningsbanan och kraschade i södra Filippinerna.

Många skadade har räddats ur det brinnande vraket – men minst 29 personer har bekräftats omkomna. Fler döda befaras.

Transportplanet av typen Lockheed C-130 försökte landa på ön Jolo i Suluprovinsen i Filippinerna när olyckan inträffade på söndagsförmiddagen, lokal tid. Planet kraschade i Patikul, som är ett fäste för den militanta jihadistgerillan Abu Sayyaf.

Bilder som publicerats i sociala medier visar rök och lågor som stiger från vraket.

”Det missade landningsbanan och försökte återfå kontrollen, men misslyckades”, säger försvarschef Cirilito Sobejana till lokala medier och beskriver olyckan som ”väldigt olycklig”.

En talesperson för armén uppger att det inte finns något som tyder på att olyckan orsakats av en attack, men att fokus ligger på att rädda liv snarare än att genomföra en utredning.

Uppgifterna om hur många människor som befann sig ombord har varierat något, men enligt försvarsminister Delfin Lorenzana handlar det om 92 personer.

Hittills har 50 skadade personer räddats ur det brinnande vraket. Men minst 29 har omkommit, enligt ett uttalande från Lorenzana som nyhetsbyrån Reuters hänvisar till. Dödssiffran befaras stiga ytterligare.

Ombord på planet fanns flera soldater som just blivit färdiga med en militär grundutbildning. De var på väg till Jolo för att delta i insatsen mot Abu Sayyaf, som den filippinska regeringen har stämplat som en terrororganisation.

Det amerikanska transportplanet Hercules brukar beskrivas som en fyrmotorig arbetshäst och används av militärer världen över – ibland i flera årtionden. Förutom soldater transporterade det olycksdrabbade planet i Filippinerna fem militärfordon, enligt The New York Times.

Filippinernas flygvapen har försökt att modernisera sin åldrande flotta. Olycksplanet togs i bruk 1988 och användes av det amerikanska flygvapnet fram tills det att det såldes till Filippinerna så sent som i januari.

Tidigare i juni omkom sex militäranställda när en nyinköpt Black Hawk-helikopter kraschade under en nattövning söder om Manila.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera