1515
Annons

Militären sätts in mot dödliga bränder i Australien

Det nya årtiondet inleddes med lägre temperaturer i de branddrabbade delstaterna New South Wales och Victoria i Australien, och viss respit för brandbekämparna.

Samtidigt börjar omfattningen av eldinfernot att klarna, med minst åtta personer omkomna och 200 förstörda byggnader i nyårsbränderna.

Bränder i East Gippsland, delstaten Victoria, dagen före nyårsafton (till vänster). Ett militärfartyg sätts in för att bekämpa bränderna på nyårsdagens morgon (till höger).
Bränder i East Gippsland, delstaten Victoria, dagen före nyårsafton (till vänster). Ett militärfartyg sätts in för att bekämpa bränderna på nyårsdagens morgon (till höger).Foto:TT

Alla bränder som på nyårsaftonen klassades som en akut fara för liv och egendom fick en lägre varningsgrad under nyårsdagen, då förhållandena förbättrades med lugnare vindar och svalare temperaturer. Enda undantaget var en brand i Tasmanien som tog fart och hotade liv och egendom.

Men det blir en kort andhämtning. På lördag väntas återigen svåra förhållanden med höga temperaturer och kraftiga vindar.

”Stora delar av delstaten (New South Wales) kommer att uppleva kritiska värmeböljeförhållanden”, säger meteorologen Agata Imielska till The Sydney Morning Herald.

Samtidigt börjar omfattningen av de bränder som härjade som värst på nyårsaftonen att klarna något. Ytterligare tre dödsfall bekräftades i delstaten New South Wales på nyårsdagen, vilket gör att antalet döda i bränderna längs med delstatens sydkust de senaste dagarna nu är uppe i sju. Fem personer har förts till sjukhus med brännskador.

Bränderna har även fortsatt orsaka stora materiella skador. Fler än 200 byggnader har förstörts i delstaten, och granndelstaten Victoria.

Många samhällen saknar fortfarande ström och telekommunikationer. Minst två skolor har förstörts i New South Wales, och en kyrka och flera hus slukades av lågor i det lilla samhället Quaama, rapporterar The Sydney Morning Herald.

Hundratals människor fick fira in nyåret på surf- eller båtklubbar, som fungerat som evakueringscenter längs med landets sydöstra kust. Bland dem fanns Mark Tregellas från kuststaden Mallacoota.

”Branden bara fortsatte att växa och sedan kom mörkret. Jag kunde inte ens se min hand. Och när himlen lös upp i rött förstod vi att branden var på väg”, berättar han för nyhetsbyrån Reuters.

Men Tragellas och Mallacootas övriga invånare räddades av att vinden vände. Samma tur hade inte boende som drabbats av den jättelika East Gippslandbranden. Minst 50 byggnader har slukats av dess lågor som svept över ett 550 000 hektar stort område.

En man hittades död i sin utbrända bostad i Buchan på nyårsdagen, rapporterar The Herald Sun. Innan dödsfallet bekräftades saknades fyra personer i delstaten.

”Vi kan inte utesluta att det antalet kan stiga”, sade Victorias premiärminister Daniel Andrews vid en presskonferens, enligt tidningen.

Bränderna gör sig även påminda utanför landets gränser. Rök från det omfattande infernot har de senaste dagarna nått Nya Zeeland, över 200 mil bort.

Under nyårsdagen väntas militären nå drabbade områden. Det rör sig bland annat om Black Hawk-helikoptrar som tillsammans med andra flygresurser ska hjälpa till med brandbekämpningen, frakta förnödenheter, flyga ut brandpersonal och hjälpa till med eventuella evakueringar, enligt försvarsmakten.

Det 176-meter långa landsättningsfartyget HMAS Coules, som har ett stort däck där helikoptrar kan landa, har lämnat Sydney och är på väg söderut för att hjälpa till i Victoria. Försvarsmakten ska också hjälpa till att utvärdera skador, främst i Victoria.


Innehåll från SigmaAnnons

Ger nycklar för lyckad molntransformation

Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.
Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.

Molnet har gått från ”nice to have” till ”need to have” under pandemin – och utvecklingen spås hålla samma snabba takt även framåt. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions jobbar nu för att möta det stora behovet hos svenska och internationella företag.  

Molnet blir en möjliggörare för att lyckas med digitalisering, men för att maximera affärsnyttan av en förflyttning till molnet bör man identifiera vilka delar av den egna verksamheten som faktiskt skulle effektiviseras av att genomgå en molntransformation. 

Just detta tar Sigma Technology Digital & Cloud Solutions avstamp i. De är ett nystartat IT-konsultbolag som utmanar branschen och sina kunder i hur en molntransformation kan och bör se ut. Vd:n Rashin Kabodvand berättar varför molnet bör bli en pusselbit i alla organisationers digitaliseringsstrategi.

– Vi måste möta den digitala omställningen genom nya och förbättrade tjänster. Behovet av snabb ”time to market” ökar och är viktig för företagens konkurrenskraft. Resultatet av en molntransformation blir effektivisering, flexibilitet, tillgänglighet och skalbarhet. Att flytta till molnet är nödvändigt för ökad affärsnytta, säger hon. 

Skapar verklig affärsnytta

Allt handlar om att digitalisera rätt saker. Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, förklarar. 

– Molnet ger oss bättre möjligheter att göra rätt saker och hitta en teknisk lösning. Genom att ta bort ”undifferentiated heavy lifting” och använda sig av managerade tjänster i molnet kan verksamheten fokusera på att skapa affärsnytta. När vi hjälper våra kunder tittar vi inåt och diskuterar vad som ska flyttas till molnet, varför och hur det ska gå till, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska migrera för migrerandets skull. Vi pratar sällan om att skära ner kostnader. Molnet handlar inte om att spara pengar, utan om att nå en ökad lönsamhet.

Backas upp av stabil koncern

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions startades upp i början av 2021. På tio månader har bolaget vuxit till 40 anställda. Målet är att företaget ska bli en av de tre främsta molntjänstleverantörerna på marknaden. 

Förutom att leverera paketerade tjänster utifrån plattformarna Microsoft Azure, Amazon Web Services och Google Cloud kan företaget också bidra med kompetensförsörjning, något som kan vara avgörande för att lyckas med en digital transformation.

– Vi är ett nischat bolag med en tydlig vision, samtidigt som vi tillhör en koncern med över 4000 anställda med expertis inom allt som rör teknologi. Detta gör att vi kan leverera specialistkompetens till våra kunder i stora volymer, trots att vi är ett nystartat bolag, säger Rashin Kabodvand.

Vill du effektivisera din verksamhet genom molntjänster? Läs mer här. 

Om Sigma Technology Digital & Cloud Solutions

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions är ett nystartat bolag inom Sigma Technology-gruppen. Bolaget fokuserar på systemutveckling, design och publika molntjänster. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions har i dag 40 anställda och har som mål att bli 100 specialiserade konsulter.

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?