Hoppa till innehållet

Annons

Militären sätts in mot dödliga bränder i Australien

Det nya årtiondet inleddes med lägre temperaturer i de branddrabbade delstaterna New South Wales och Victoria i Australien, och viss respit för brandbekämparna.

Samtidigt börjar omfattningen av eldinfernot att klarna, med minst åtta personer omkomna och 200 förstörda byggnader i nyårsbränderna.

Bränder i East Gippsland, delstaten Victoria, dagen före nyårsafton (till vänster). Ett militärfartyg sätts in för att bekämpa bränderna på nyårsdagens morgon (till höger).
Bränder i East Gippsland, delstaten Victoria, dagen före nyårsafton (till vänster). Ett militärfartyg sätts in för att bekämpa bränderna på nyårsdagens morgon (till höger).Foto: TT

Alla bränder som på nyårsaftonen klassades som en akut fara för liv och egendom fick en lägre varningsgrad under nyårsdagen, då förhållandena förbättrades med lugnare vindar och svalare temperaturer. Enda undantaget var en brand i Tasmanien som tog fart och hotade liv och egendom.

Men det blir en kort andhämtning. På lördag väntas återigen svåra förhållanden med höga temperaturer och kraftiga vindar.

”Stora delar av delstaten (New South Wales) kommer att uppleva kritiska värmeböljeförhållanden”, säger meteorologen Agata Imielska till The Sydney Morning Herald.

Samtidigt börjar omfattningen av de bränder som härjade som värst på nyårsaftonen att klarna något. Ytterligare tre dödsfall bekräftades i delstaten New South Wales på nyårsdagen, vilket gör att antalet döda i bränderna längs med delstatens sydkust de senaste dagarna nu är uppe i sju. Fem personer har förts till sjukhus med brännskador.

Bränderna har även fortsatt orsaka stora materiella skador. Fler än 200 byggnader har förstörts i delstaten, och granndelstaten Victoria.

Många samhällen saknar fortfarande ström och telekommunikationer. Minst två skolor har förstörts i New South Wales, och en kyrka och flera hus slukades av lågor i det lilla samhället Quaama, rapporterar The Sydney Morning Herald.

Hundratals människor fick fira in nyåret på surf- eller båtklubbar, som fungerat som evakueringscenter längs med landets sydöstra kust. Bland dem fanns Mark Tregellas från kuststaden Mallacoota.

”Branden bara fortsatte att växa och sedan kom mörkret. Jag kunde inte ens se min hand. Och när himlen lös upp i rött förstod vi att branden var på väg”, berättar han för nyhetsbyrån Reuters.

Men Tragellas och Mallacootas övriga invånare räddades av att vinden vände. Samma tur hade inte boende som drabbats av den jättelika East Gippslandbranden. Minst 50 byggnader har slukats av dess lågor som svept över ett 550 000 hektar stort område.

En man hittades död i sin utbrända bostad i Buchan på nyårsdagen, rapporterar The Herald Sun. Innan dödsfallet bekräftades saknades fyra personer i delstaten.

”Vi kan inte utesluta att det antalet kan stiga”, sade Victorias premiärminister Daniel Andrews vid en presskonferens, enligt tidningen.

Bränderna gör sig även påminda utanför landets gränser. Rök från det omfattande infernot har de senaste dagarna nått Nya Zeeland, över 200 mil bort.

Under nyårsdagen väntas militären nå drabbade områden. Det rör sig bland annat om Black Hawk-helikoptrar som tillsammans med andra flygresurser ska hjälpa till med brandbekämpningen, frakta förnödenheter, flyga ut brandpersonal och hjälpa till med eventuella evakueringar, enligt försvarsmakten.

Det 176-meter långa landsättningsfartyget HMAS Coules, som har ett stort däck där helikoptrar kan landa, har lämnat Sydney och är på väg söderut för att hjälpa till i Victoria. Försvarsmakten ska också hjälpa till att utvärdera skador, främst i Victoria.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera