1515
Annons

Militär bland gripna efter stormningen – åklagare: Planer på att ”fånga och mörda”

Bland de gripna efter stormningen av Kapitolium i USA finns en aktiv militär. Och åklagare gör nu bedömningen att det fanns planer på att ”fånga och mörda politiker”.

Foto:Carol Guzy

Den federala polisen FBI har gripit över 100 personer med koppling till stormningen, och de letar fortsatt efter personer som kan utgöra ett säkerhetshot mot presidentinstallationen av Joe Biden den 20 januari.

”Bara från händelsen den 6 januari så har vi identifierat över 200 misstänkta. Så vi vet vilka ni är, om ni finns där ute, och FBI-agenter kommer att hitta er”, säger FBI-chefen Christopher Wray enligt medier i Washington.

Bland de gripna finns Jacob Fracker, en polis som anklagas för att på sin lediga tid ha deltagit i stormningen. Virginias nationalgarde bekräftar också uppgiften från sajten military.com att Fracker är korpral i delstatens nationalgarde – vilket innebär att han är den förste militären i aktiv tjänst som misstänks ha deltagit.

Det har rests frågetecken kring hur genomtänkt och planerad stormningen var, men åtminstone i ett fall gör nu federala åklagare bedömningen att upprorsmakarna tänkte ”fånga och mörda” folkvalda politiker.

Det handlar om Jacob Chansley, en av de misstänkta som väckt mest uppmärksamhet på grund av sin utstyrsel – barbröstad och med vikingahorn på huvudet fotograferades han bland annat vid vicepresident Mike Pences skrivbord.

I en domstolsinlaga skriver åklagarna att Chansley lämnade en lapp till Pence, med den hotfulla texten ”det är bara en fråga om tid, rättvisa kommer”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Larmet: ”Trestegschock” slår mot byggbranschen

Konjunkturkylan biter allt hårdare om byggbranschen i vad som beskrivs som ”en perfekt storm”. Enligt en ny rapport skjuts nu var tredje byggprojekt upp eller ställs in helt – och för bostadsprojekten är andelen ännu högre.

”Först började materialkostnaderna stiga, sedan drog räntorna iväg och nu viker efterfrågan”, säger analyschefen Tor Borg. 

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, och Tor Borg, analyschef på Byggfakta.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, och Tor Borg, analyschef på Byggfakta.Foto:Press/TT/Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera