Militär bland gripna efter stormningen – åklagare: Planer på att ”fånga och mörda”

Bland de gripna efter stormningen av Kapitolium i USA finns en aktiv militär. Och åklagare gör nu bedömningen att det fanns planer på att ”fånga och mörda politiker”.

Foto:Carol Guzy

Den federala polisen FBI har gripit över 100 personer med koppling till stormningen, och de letar fortsatt efter personer som kan utgöra ett säkerhetshot mot presidentinstallationen av Joe Biden den 20 januari.

”Bara från händelsen den 6 januari så har vi identifierat över 200 misstänkta. Så vi vet vilka ni är, om ni finns där ute, och FBI-agenter kommer att hitta er”, säger FBI-chefen Christopher Wray enligt medier i Washington.

Bland de gripna finns Jacob Fracker, en polis som anklagas för att på sin lediga tid ha deltagit i stormningen. Virginias nationalgarde bekräftar också uppgiften från sajten military.com att Fracker är korpral i delstatens nationalgarde – vilket innebär att han är den förste militären i aktiv tjänst som misstänks ha deltagit.

Det har rests frågetecken kring hur genomtänkt och planerad stormningen var, men åtminstone i ett fall gör nu federala åklagare bedömningen att upprorsmakarna tänkte ”fånga och mörda” folkvalda politiker.

Det handlar om Jacob Chansley, en av de misstänkta som väckt mest uppmärksamhet på grund av sin utstyrsel – barbröstad och med vikingahorn på huvudet fotograferades han bland annat vid vicepresident Mike Pences skrivbord.

I en domstolsinlaga skriver åklagarna att Chansley lämnade en lapp till Pence, med den hotfulla texten ”det är bara en fråga om tid, rättvisa kommer”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?