ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Italienska regeringsparterna allt närmare varandra

De båda partierna som försöker komma överens om en italiensk regeringsbildning uppger sig stå närmare varandra än någonsin. 

"Jag och Salvini är klara, men det finns punkter kvar för förhandlarna att reda ut", sa Luigi Di Maio, ledare för populistiska Femstjärnerörelsen när han kom ut från ett möte.

Vid klockan 13.30 på torsdagen avslutades ett möte mellan Luigi Di Maio, ledare Femstjärnerörelsen, och Matteo Salvini, ledare för Lega, som pågått sedan klockan 10 på morgonen. De två partiledarna säger sig nu vara klara med sin del av förhandlingen. 

"Regeringsöverenskommelsen kommer bli klar senast ikväll, jag och Salvini är klara, men det finns punkter kvar för förhandlarna att reda ut", sa Luigi Di Maio när han kommenterade inför ett pressuppbåd.

Enligt uppgifter till Reuters, som ska komma från en källa inom Femstjärnerörelsen, ska programmet vara klart, men förhandlingarna fortgår om premiärministerposten. 

Enligt en källa från femstjärnerörelsen till det italienska nyhetsprogrammet Tgcom24 ska de två partiledarna presentera sin premiärministerkandidat för presidenten på måndag. 

Det nya programmet, som parterna ska vara, eller är nära att bli, överens om ska inte innehålla några referenser till en möjlig exit från euro eller "något som kan vålla någon oro vad gäller Italiens euromedlemskap", uppgav en källa till Reuters, enligt nyhetsbyrån Direkt.

Under gårdagen var marknaderna oroliga efter att ett läckt dokument från de italienska regeringsförhandlingarna visat att den nya regeringen tänkt ställa tuffa krav i Bryssel. Bland annat skulle man kräva att en skuld på 2.500 miljarder skulle strykas, en väg ut ur euron skulle skapas och att EU skulle rullas tillbaka till hur det såg ut på 1980-talet. 

Men i en ny version som läckt från förhandlingarna, daterad den 15/5 klockan 16, har kraven tonats ner. Bland annat vill man nu att de skulder som länderna fått via Europeiska centralbankens stödköpsprogram inte ska räknas in i landets underskott av BNP. 

Man vill dock fortsatt se omförhandlingar av EU:s fördrag och stärka det europeiska parlamentet. Man står också kvar vid kravet att avbryta sanktionerna mot Ryssland och att införa en parallell struktur till regeringen som ska lösa konflikter mellan partierna. Dessutom vill man se hårdare tag mot skattefusk. 

Invandringsfrågan, där Lega är ett profilerat invandringskritisk parti, är också en central del av förhandlingen. Där vill partierna avskaffa Dublin-förordningen och i stället se ett system med omfördelning av flyktingar över alla EU-stater och ett system där asylansökan lämnas i hemlandet eller i ett transitland. 

De vill också införa krav på att alla böneceremonier ska föras på Italienska och att all finansiering till byggande av nya moskéer ska kunna spåras. 

Även kravet om en medborgarlön, som skulle kostat 170 miljarder kronor om året, står kvar. 

Förhandlingarna påbörjades onsdag förra veckan efter att Forza Italia, tidigare premiärministern Silvio Berlusconis parti, gett Lega grönt ljus att lämna den valkoalition som de två partierna haft. 

Milanobörsen, som stängde kraftigt nedåt i går, öppnad på morgonen uppåt efter att det nya dokumentet läckt, men sjönk sedan tillbaka och ligger runt lunch vid plus 0,5 procent. 

Även räntespreaden mellan den tyska och italienska 10-åriga räntan, som används som ett mått på hur hög trovärdighet den italienska staten har, sjönk kraftigt under morgonen, vilket betyder att landet sågs som mer trovärdigt, men steg sedan igen kraftigt och låg vid halv ett på torsdagen på över 158 punkter, vilket är 28 punkter högre än tisdagens stängning. Vid 14.20 hade spreaden återigen sjunkit till 150 punkter. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies