Annons

Mikael Vilenius: Inga nyheter är goda nyheter för Ericssons ägare

Efter serien av negativa bulletiner från Ericsson som nästan halverat aktien sedan förra kapitalmarknadsdagen 2015 gav årets upplaga i New York placerarna möjlighet att andas ut från kursmisshandeln. Inte för att Ericssons ledning bjöd på några positiva utsikter utan för att marknadsläget inte var värre än placerarna befarat.

Ericsson tror att operatörerna kommer att fortsätta hålla i plånböckerna och att det brukar ta ett tag för de som pausat sina nätinvesteringar att dra i gång dem igen.

Därför räknar Ericsson att deras viktigaste marknad, den för mobil infrastruktur faller med 10–15 procent i år och med 2–6 procent 2017. Men det var ungefär så mycket analytikerna trodde att bolagets nätverksförsäljning skulle minska med inför kapitalmarknadsdagen.
Från med 1 juli har bolaget en struktur där Ericsson delas tre segment och produkter och tjänster föst samman i respektive affär.

Totalt ser ledningen att marknaden för de tre affärerna växer med 1–3 procent per år till 215–225 miljarder dollar eller runt 2.000 miljarder kronor 2018. Det är hela 15–20 procent lägre än vad de räknade med att marknaden skulle vara vid fjolårets kapitalmarknadsdag.

Håller den prognosen får Ericsson svårt att öka sin omsättning alls eftersom marknaden för den dominerande affären, Nätverk med 75 procent av omsättningen eller dubbelt upp marknadens andel, i bästa fall förväntas stå till och i värsta fall minska med ett par procent per år till 2018. Då räcker det inte långt att marknaden för övriga segment förväntas växa snabbare. Men återigen var det ungefär i det härad om 3 procent lägre försäljning 2017 och en ökning med 1 procent 2018 som analytikerna kalkylerade med inför kapitalmarknadsdagen.

I övrigt bjöds det som väntat sparsmakat inför nya vd:n Börje Ekholms ankomst 16 januari. Budskapen var desamma som vid niomånadersrapporten. Det kom inga nya besparingar än de som ska ha sänkt rörelsekostnaderna till 53 miljarder kronor under andra halvåret 2017.

Aktiviteter för att sänka kostnaderna för sålda varor ska då också ha höjt bruttomarginalen jämfört med 2016. Det trodde analytikerna redan inför kapitalmarknadsdagen. Men det räckte långt för att placerarna skulle få råg i ryggen och handla upp aktien efter alla hårda kroppsslag Ericsson tidigare bjudit på.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?