1515
Annons

Mikael Vilenius: Börsen ser allt i rosa skimmer

Det tog 596 dagar. Men på tisdagen hade placerare baxat upp Stockholmsbörsen till ett nytt alla tiders rekord. Det breda kursutvecklingsindexet OMXSPI har visserligen fortfarande 5 procent kvar till toppnivån från 27 april 2015. Men för alla som investerar i aktier är totalavkastningen, aktiernas kurstillväxt plus återinvesterade utdelningar, det väsentliga. Börsens totalavkastningsindex heter OMXSGI-index och det är nu högre än någonsin.

Det kan placerarna främst tacka bolagen som delat ut generöst och har haft en hög direktavkastning. Sedan förra toppen har Swedbank, SCA, Sandvik, Boliden och Handelsbanken inklusive utdelningar dragit upp börsen mest medan Ericsson och H&M har varit de värsta värdeförstörarna.

Börsen ser just nu nästan allt i rosa skimmer. Placerarna har sedan i somras skakat av sig chocken att Storbritannien vill lämna EU, sett USA:s val av Donald Trump till president och hans skattesänkningar och infrastruktursatsningar som en injektion för ekonomin, råvarupriserna och företagens vinster.

De har också förlikat sig med att den amerikanska centralbanken Fed kommer att höja sin styrränta en andra gång, att obligationsräntorna är på väg uppåt och har ännu inte börjat oroa sig för att kopplet av europeiska val 2017 kan komma att spräcka hela EU.

Börsen är inte bara enögd. Placerarna vågar ta allt större risker och positionerar sig för bättre tider. Enligt Bank of America Merrill Lynchs färska decemberenkät bland världens stora globala förvaltare är de fyra populäraste branscherna bank, teknik, industri och sällanköpsvaror. De har högre risk än genomsnittet och alla utom teknik svänger friskt med konjunkturen.

Tisdagen var den sjätte av de senaste sju handelsdagarna som slutade med börsuppgång.

Det börjar bli hög tid för en paus och lite eftertanke om inte börståget ska spåra ur.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?