Annons

Mikael Björk: May lär fortsätta mot en hård brexit

Vägen ut ur EU blir lite krokigare och möjligen lite långsammare efter torsdagens domstolsutslag, som ger det brittiska parlamentet mer makt över brexitprocessen.

Premiärminister Theresa May kan dock fortsätta mot en hård brexit.

Theresa May.
Theresa May.Bild:AP

Den brittiska förvaltningsdomstolen slog på torsdagen fast att det är parlamentet, inte regeringen, som ska besluta om att starta brexitprocessen eftersom det var parlamentet som 1972 beslutade om EU-medlemskap.

Regeringen tänker dock överklaga beslutet till Högsta domstolen, som väntas ta upp ärendet i början av december och ge sitt besked en månad senare.

Även om domstolen sannolikt håller fast vid att det är parlamentet som ska besluta att aktivera artikel 50 i EU-fördraget och starta de tvååriga utträdesförhandlingarna innebär det lite i sak.

Visserligen tvingas regeringen nu lägga in en proposition om EU-utträde till parlamentet. Men trots att en övervägande majoritet i parlamentet är för att stanna kvar i EU skulle det vara politiskt självmord för dem att rösta för något som ser ut att bromsa eller förhala utträdet.

För det första sa parlamentet ja till att hålla folkomröstning i den heta frågan, som hotade att splittra särskilt det konservativa partiet. För det andra skulle arga brexitväljare straffa svikare i nästa val, 2020.

Däremot kan parlamentet begära större insyn i processen, vilket strider mot Theresa Mays planer att "hålla korten nära kroppen" och mer eftergifter för att behålla tillträde till den inre marknaden. Brexitsupportrar kan kräva hårdare tag i förhandlingarna med EU.

I värsta fall kan Theresa May hota med nyval för att  få tredskande parlamentsledamöter att sluta bråka.

Därför kan hon troligen ändå som planerat utlösa artikel 50 i slutet av mars 2017, eller möjligen strax därefter, och Storbritannien kan enligt tidtabell lämna EU 2019.

Torsdagens beslut innebär inte heller att Theresa May väjer från den inslagna vägen, där kontroll över invandring är viktigare än tillgång till EU:s inre marknad.

Det innebär sannolikt att Storbritannien fortsätter mot en hård brexit trots att finansmarknaden på torsdagen pustade ut lite förhastat och drog upp pundet.


Innehåll från Erik Penser BankAnnons

Aktivt hållbarhetsarbete positivt på börsen

Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Foto: David Thunander
Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Foto: David Thunander

Erik Penser Bank investerar kundernas pengar i aktier, fonder och finansiella produkter som på lång sikt bidrar till en långsiktigt positiv utveckling i världen.

– De bolag och produkter som ligger längst fram i sitt hållbarhetsarbete är också de som hanterar sina risker bäst och växer stadigast över tid, säger kapitalförvaltningschef Jonas Thulin.

Han berättar om varför bankens modell för hållbar kapitalförvaltning är unik på den svenska marknaden.

Få begrepp känns numera så överanvända som hållbarhet. Men vad betyder hållbarhet egentligen och hur har en mindre och fristående aktör som Erik Penser Bank lyckats lägga sig i framkant inom hållbar kapitalförvaltning?

– För oss är det väldigt tydligt. Vi investerar enbart våra kunders pengar i aktier, fonder och finansiella produkter som på lång sikt bidrar till en långsiktigt positiv utveckling i världen, säger Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank.

En helt ny nivå av transparens

Just den tydliga definitionen beskriver Jonas Thulin som nyckeln i Erik Penser Banks metodik. Till skillnad från de flesta andra aktörer på den svenska finansmarknaden har Erik Penser Bank nämligen bestämt sig för att bygga sin affär med utgångspunkt i nya hållbarhetsregleringar, både nuvarande och förväntade.

– Regelverken är extremt bra för kunderna och medför en helt ny nivå av transparens i beslutsfattande. Det gör att man enkelt kan granska olika aktörers portföljinnehav och därmed lika enkelt visa kunderna om deras nuvarande innehav har brister eller inte uppfyller det de påstår sig stå för, exempelvis med hänsyn till hållbarhet, konstaterar Jonas Thulin.

Läs mer om hållbar förvaltning.  

Scannar världens alla börser

Den egenutvecklade metodiken går främst ut på att välja bort bolag som inte följer olika kriterier, huvudsakligen baserade på nuvarande och framtida hållbarhetsregleringar. Men man genomför även en positiv scanning av fonder, aktier och obligationer på världens alla börser. Bolag som gör skillnad och bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete klassas som investeringsbara. Men Erik Penser Banks hållbara kapitalförvaltning går djupare än så.

– Vi går på djupet och analyserar affärsmodeller, underleverantörer, samarbetspartners och huvudägare. De bolag som inte håller måttet väljer vi bort, säger Jonas Thulin.

En majoritet av bolagen går bort

Varje dag screenar Jonas Thulin och hans kollegor över 50 000 fonder och aktier, vilket ger ett dataomfång om 26 000 000 dataserier per vecka. Lejonparten av de screenade bolagen, närmare bestämt 78 procent, väljs bort. Men är det då förenligt att både få kundernas kapital att växa över tid och ställa marknadens högsta krav på hållbarhet? För Erik Penser Bank är svaret självklart.

 – All forskning och data är entydig. De bolag och produkter som ligger längst fram i sitt hållbarhetsarbete är också de som hanterar sina risker bäst och växer stadigast över tid. Vi har även samlat dessa bolag i en fond, Penser Sustainable Impact.

Hållbar kapitalförvaltning enligt Erik Penser Bank

1. Transparens: Vi är extremt öppna med vår bakomliggande analys.

2. Djup: Det är vad bolagen verkligen åstadkommer som är det väsentliga.

3. Låg kostnad: Kunderna ska inte behöva betala extra för en trygg investering.

4. Långsiktighet: Vi kräver långsiktighet – både ekonomisk och etisk.

5. Internationell utblick: Flera stora internationella förvaltare ligger långt framme i sitt hållbarhetsarbete.

Erik Penser Bank

Betydelsen av miljö- etik- och styrningsfrågor (ESG) i samhället ökar successivt. Erik Penser Bank erbjuder en helintegrerad kapitalförvaltningstjänst med fullt fokus på hållbarhet. Förvaltningen bygger på ett strikt etiskt och hållbart urval utan att förvaltarna gör avkall på den ekonomiska avkastningen och varje enskild investering bygger på övergripande makroekonomisk och fundamental analys.

Läs mer om Erik Penser Bank och hållbar förvaltning

Mer från Erik Penser Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Erik Penser Bank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?