1515

Mikael Björk: Även om May vinner ser hon ut som en förlorare

LONDON. Premiärminister Theresa May går försvagad ut ur den brittiska valkampen. Även om regeringspartiet Tories vinner mandat i torsdagens val riskerar hon att se ut som en förlorare jämfört med i april.
Hon har också missat två viktiga månader i EU-förhandlingarna.

”En svag regering i ett jämnt parlament kan inte stå upp för Storbritannien”, sa Theresa May när hon på onsdagen avslutade sin inte särskilt lyckosamma valkampanj.

Det konservativa regeringspartiet Tories siktar i första hand in sig på 58 valkretsar där Labour vann med en liten majoritet 2015 och väljarna 2016 röstade för att lämna EU. Även några mandat i Skottland ligger inom räckhåll.

Tories hoppas också vinna över de fyra miljoner britter som röstade för Självständighetspartiet Ukip 2015. Efter brexitomröstningen har Ukip kollapsat och ställer i år bara upp kandidater i 378 av 650 valkretsar.

De sista mätningarna innebär en viss lättnad för Tories, som har backat i opinionen sedan Theresa May utlyste valet i mitten av april.

Då låg partiets stöd på 42,6 procent, nu är det 43 procent, enligt dagstidningen The Telegraphs sammanvägning av de senaste opinionsmätningarna.

Samtidigt har Labour under den omstridda partiledaren Jeremy Corbyn ökat med nästan 10 procentenheter, från 26,8 till 36,5 procent.

Institutet Election Polling ger Tories sex nya mandat vilket ökar majoriteten från 17 till 23, medan Labour vinner ett.

Även om man ska ta brittiska opinionsmätningar med en stor nypa salt eftersom de ofta överdriver Labourväljares vilja att rösta, är det långt till en jordskredsseger.

Det väcker frågan om det var värt det att utlysa valet. Mätningarna ligger långt ifrån det ”starka mandat” i EU-förhandlingarna som Theresa May hoppades på när hon utlyste valet. Å andra sidan har hon inte uppvisat det ”starka och stabila ledarskap” som hon sa skulle hjälpa Storbritannien i Bryssel.

I stället upplevs hon som svag efter flera politiska u-svängar. Det började redan när hon rundade en lag om femåriga mandatperioder och utlyste val efter att flera gånger ha sagt nej till det. Sedan tvingades hon backa om högre egenavgift för demensvård.

Vårens tre terrordåd har inte heller hjälpt regeringen, vilket sådana händelser normalt brukar göra, eftersom Theresa May tidigare var inrikesminister och ansvarig för just säkerhet och terrorbekämpning. Labour har också siktat in sig på nedskärningar i polisväsendet.

Det mesta tyder ändå på att Theresa May kan sitta kvar som premiärminister, men hennes image som den andra järnladyn är borta. Även internt i partiet är hon utsatt för kritik.

Tories är känt för att ha litet tålamod med förlorare. Föregångaren David Cameron avgick direkt efter brexitomröstningen, som han hade utlyst för att hålla ihop partiet.

Under valkampen har Storbritannien tappat två viktiga månader för att få ett avtal med EU om utträdet. Nu återstår bara drygt 21 månader till brexit och 15 månader till ett avtal ska vara färdigt för att hinna godkännas av alla parlament.

Kanske besannas Theresa Mays mantra ”brexit betyder brexit” och hon får bevisa att ”inget avtal är bättre än ett dåligt avtal”.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/13331eQvKHyQ/


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?