1515

Miguel Diaz-Canel ny president i Kuba

En era är slut sedan Kubas nationalförsamling valt en president som för första gången på över 40 år inte heter Castro. Den nye ledaren Miguel Diaz-Canel är en av toppmännen i kommunistpartiet.

Men familjen Castro har fortfarande stor makt, enligt experter.

57-årige Miguel Diaz-Canel – den ende kandidaten till posten – har länge varit vicepresident under Raúl Castro som nu stiger åt sidan vid 86 års ålder. Men det sker efter att Castro de senaste åren säkrat en maktbas inom familjen.

"Hans son Alejandro Castro Espín har fått ansvar för säkerhetstjänsterna och militären. Och hans svärson Luis Alberto Lopez Callejas är vd för Gaesa, militärens holdingbolag som äger de flesta företag i turismsektorn och därmed kontrollerar den internationella valutan i landet", säger Erik Jennische, Latinamerikachef på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, till TT.

Dessutom har Raúl Castros sonson Raúl Guillermo Rodríguez Castro utsetts till chef över personskyddet, det vill säga livvakterna som vakar över politiker och andra pampar.

"Han sitter på information om vem som är otrogen eller korrumperad. Castrofamiljen kontroller därmed pengarna, våldet och skvallret på Kuba. Men de insåg att de inte kunde ha en tredje Castro på presidentposten."

Därför blev det Miguel Diaz-Canel som fick ta över stafettpinnen på torsdagen. Diaz-Canel svors in som president sedan Kubas nationalförsamling samlats under två dagar i Havanna och nominerat honom till posten.

Kubas nye president föddes 1960, ett drygt år efter revolutionen 1959, då bröderna Castro tillsammans med Che Guevara och andra revolutionärer tågade in i huvudstaden Havanna. Fidel Castro styrde landet från den 1 januari 1959 fram tills dess att brodern Raúl tog över 2008. Och nu lämnar han över till en kamrat som beskrivs som en trogen vapendragare.

Diaz-Canel blev president på årsdagen av invasionen i Grisbukten 1961 då kubanska trupper besegrade en grupp USA-stödda rebeller som hade planer på att störta Fidel Castro och hans regim.

Den nye ledaren fyller 58 år på fredag, tycker om att klä sig i jeans och sägs vara ett fan av The Beatles, skriver nyhetsbyrån AFP. Men han är också en maktspelare som har varit utbildningsminister och under många år stadigt klättrat uppåt i kommunistpartiet.

Han uppges ha förespråkat att släppa lite på pressfriheten i det hårt styrda landet och har uttalat sitt stöd för en större öppenhet för internet. Å andra sidan har han inte visat någon misskund med Kubas dissidenter och har mestadels haft hårda ord över för USA.

Vilken politik han kommer att föra är än så länge osäkert. Men han lär fortsatt rätta sig efter Raúl Castro, som ska leda kommunistpartiet fram till 2021. Sannolikt är det tänkt att de reformer som Castro har sjösatt, som innebär att ekonomin öppnas upp en smula för privata aktörer, ska fortsätta, skriver nyhetsbyrån Reuters. Jennische säger dock att reformprocesserna har stannat av och att den nye ledarens ambition främst är att bevara det politiska systemet.

Men Diaz-Canel måste samtidigt ta hänsyn till en ung generation kubaner som längtar efter förändringar. Hur långt han är villig att gå återstår att se.

Det är också oklart hur de framtida relationerna med ärkefienden USA kommer att se ut. En viss öppning mellan de båda länderna ägde rum under president Barack Obama, men normaliseringen har lagts på is sedan Donald Trump tog steget in i Vita huset.


Innehåll från ElektroskandiaAnnons

Securiton förenklar handhavandet genom sin nya molntjänst – SecuriCloud

Historiskt sett har brandlarmsystem i fastigheter enbart varit uppkopplade mot räddningstjänsten via en fysisk övervakad larmsändare, vilket bland annat har inneburit att anläggningsskötaren inte blivit informerad om en brand förrän i ett senare skede. Med molntjänsten SecuriCloud erbjuds slutkunden ett informativt och ett förenklat handhavande via exempelvis sin mobiltelefon. 

Tillverkaren Securiton tar nu ett krafttag i digitaliseringen beträffande uppkopplade brandlarmscentraler och erbjuder nu sina kunder den innovativa molntjänsten SecuriCloud – en tjänst som erbjuder en högre effektivitet och säkerhet som följd.

SecuriCloud lanserades i somras och en allt större efterfrågan kommer ifrån våra kunder, menar Christer de Wahl, sälj och marknadschef säkerhet på Elektroskandia, som är svensk distributör för Securiton’s brandlarmsprodukter.

– Anläggningsskötare och andra slutkunder efterfrågar den här typen av tjänster idag, att via mobilen eller datorn kunna komma åt sina anläggningar på distans och få information och kontroll över dess status. Med SecuriCloud får man alla larm och fellarm i realtid, dessutom kan man göra frånkopplingar av sektioner och adresser fortsätter Christer.

Ett viktigt säkerhetsperspektiv

Brandlarmsmarknaden har länge stått och stampat och inte följt med lika snabbt i den digitala utveckling som resten av samhället i varierad grad genomgått och fortfarande genomgår. Fördelen med ett system som SecuriCloud är att anläggningsskötaren och brukaren av systemet redan i ett tidigt stadie får information när en brand utbrutit och vet exakt var branden startat och snabbt kan vara räddningstjänsten behjälplig på plats. 

Christer tror nu att viljan att modernisera genom molntjänster kan bero mycket på att det gäller att kunna erbjuda produkter och tjänster som är i absolut framkant ur ett säkerhetsperspektiv. All information som skickas är krypterad och säker på alla sätt och vis.

Installatören har ”remote access”

SecuriCloud förenklar och effektiviserar även arbetet för installatören, som ges genom ”remote access”, berättar Per Hellström, produktchef säkerhet på Elektroskandia.

– Installatören kan bistå slutkunden snabbt genom att hjälpa till på distans. Det kan finnas ett behov av att frånkoppla en del av fastighet – till exempel vid en renovering – och då slipper installatören åka dit och kan sköta det helt på distans. Det är kostnadseffektivt i både tid och pengar. I slutändan handlar det om att skapa en mer effektiv kommunikation och i förlängningen en ännu bättre säkerhet, avslutar Per.

Läs mer på http://www.securifire.se/ 

Om Elektroskandia

Elektroskandia grundades 1917 och är en ledande fabrikatsoberoende leverantör av heltäckande systemprodukter inom säkerhet. Våra tekniska säljare erbjuder specialistkompetens. På Elektroskandia arbetar vi för att hjälpa våra kunder att följa med i den senaste utvecklingen. Vi vill att våra kunder ska se oss som en samarbetspartner inom säkerhet. Vi på Elektroskandia hjälper dig hela vägen fram till färdig, godkänd anläggning.

Mer från Elektroskandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Elektroskandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?