Migrationsförslag försenas – M missnöjt: ”Djupt oseriöst”

Regeringens förslag till ny migrationspolitik blir försenat. Det ökar tidspressen i riksdagen.

Moderaterna kritiserar regeringen för oseriös hantering av en tung lag.

Maria Malmer Stenergard, moderat och ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.
Maria Malmer Stenergard, moderat och ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.Foto:Anders Wiklund/TT

I regeringens lista över propositioner som ska lämnas till riksdagen under våren uppges att propositionen med förslag för ”En långsiktigt hållbar migrationspolitik” ska komma den 8 april. Så blir det inte. Riksdagen har, enligt uppgift till TT, fått besked om att det blir senare. Men inte när.

”Det senaste jag har hört är att den ska komma någon gång under april”, säger Maria Malmer Stenergard, moderat och ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har dock ännu inte lämnat det som föregår propositionen, en remiss med förslagen, till Lagrådet för granskning. 

Maria Malmer framhåller att det för för varje dag som går blir mindre tid att behandla lagförslagen på ett seriöst sätt i riksdagen.

Moderaterna kommer efter påsk att be Morgan Johansson komma till utskottet och förklara vad som sker.

Förslagen i propositionen ska ersätta den nuvarande, tillfälliga migrationslagstiftningen som varit i kraft sedan flyktingkrisen. Den nya lagen ska träda i kraft den 21 juli och riksdagen måste vara klar med sin behandling före midsommar. 

”Jag kommer gärna till utskottet men arbetet med förslaget pågår och är i sitt slutskede” uppger Morgan Johansson i en skriftlig kommentar.

Men han anger ingen tid för lämnande av lagrådsremissen eller propositionen.

De båda regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet hävdar att det är ett mycket omfattande arbete som måste göras för att översätta förslagen från Migrationskommittén till lag. Kommittén arbetade i ett år och lämnade sina förslag i höstas.

I kommittén ingick samtliga riksdagspartier men de kunde inte enas om ett gemensamt förslag för helheten. Sprickan delade regeringen – S var det enda parti som ställde sig bakom samtliga delförslag medan Miljöpartiet bara stod bakom ett fåtal av dem.

Regeringen dröjde med att skicka ut förslagen från kommittén på remiss till dess att S och MP hade förhandlat fram förslag om tillägg, ett krav från MP. Det handlade bland annat om att göra det lättare än vad kommittén föreslog att få uppehållstillstånd av humanitära skäl, när reglerna inte stödjer asyl.

”Socialdemokraterna satte sig att förhandla med Miljöpartiet och tog fram en alternativ produkt som givetvis har komplicerat det här ytterligare. Det här vittnar bara om en total brist på ledarskap”, anser Maria Malmer. 

Hon kan inte se något annat skäl till att förslagen ännu dröjer utöver att S och MP ännu inte är överens. Hon befarar, utifrån sitt perspektiv, förslag som blir mer generösa jämfört med kommitténs förslag.

”Det är djupt oseriöst att behandla en av den här mandatperiodens viktigaste lagstiftningar på ett sådant här sätt”, anser Maria Malmer.

En lagstiftning enligt kommitténs förslag blir striktare än den lag som gällde före flyktingkrisen. En majoritet av partierna ställer upp på att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara regel, inte permanenta, till exempel.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?