Annons

Migrationsförhandlingarna har brakat samman

Socialdemokraterna och Moderaterna kommer inte överens om migrationspolitiken. Nu har samtalen brakat samman.

Foto:Anders Wiklund/TT, Anders Wiklund/TT

”Vi kunde konstatera att Socialdemokraterna valde Miljöpartiet framför en stram och realistisk politik på invandringsområdet”, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Socialdemokraterna valde att sätta sig ned och förhandla migrationspolitiken med de forna Allianspartierna för att nå en bred överenskommelse. Det innebar att regeringskollegan Miljöpartiet lämnades utanför.

Miljöpartiet svarade med att hot om att lämna regeringen om S fortsatte runda partiet.

Sa Socialdemokraterna uttryckligen att det var på grund av Miljöpartiets hot som de hoppade av?

”Nej, det gjorde de naturligtvis inte men deras sätt att agera gjorde det uppenbart för oss att de inte stod upp för sin egen politik utan för den gröna elefanten i rummet”, säger Maria Malmer Stenergard.

Enligt Maria Malmer Stenergard kom partierna under måndagen fram till att man står för långt ifrån varandra i sakfrågorna. Det handlade bland annat om volymmål, anhöriginvandring och diskussionerna om humanitär skyddsgrund som en anledning till att få komma till Sverige.

”Socialdemokraterna kunde inte ens stå upp för sitt eget bud om att man ville att Sverige ska ta emot vår andel av Europas asylinvandring. De ville ha ett mål som innebär att vi tar emot lika många asylsökande som i dag och det är naturligtvis helt orealistiskt för oss som ser misslyckandet i utanförskapet”, säger hon och tillägger:

”Finns det ingen vilja om att minska invandringen kraftigt finns det inga förutsättningar för en uppgörelse där Moderaterna är med.”

Under måndagen meddelade Sverigedemokraterna att partiet överger målet om en bred överenskommelse i migrationskommittén och i stället går fram med egna förslag på migrationsområdet. 

Motiveringen till SD:s beslut var att de bud som diskuterats inneburit för små åtstramningar av svensk migrationspolitik.

Nu kommer även Moderaterna att gå fram med egna förslag på området och söka stöd för dem.

”Vi kommer göra allt vi kan för att få en så stram och ansvarsfull politik som möjligt när det här väl kommer till riksdagen”, säger Maria Malmer Stenergard.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?